allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

Mikortól ehet egy kölyök csontos húst, és hogyan kezdd el?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Mikortól ehet egy kölyök csontos húst, és hogyan kezdd el?

Ha a tenyésztő, vagy egy új gazdi, aki hazavitte kedvencét úgy dönt, nyersen szeretné táplálni a kiskutyáját, egészen biztosan felmerül a kérdés:

Ehet -e egy kölyökkutya csontosat, és ha igen, milyen életkortól?

Egyáltalán hogyan vezessük be a csontot az étrendbe?

Nem veszélyes a csont egy kiskutya étrendjében?

Nézzük meg a témát közelebbről:

Első lépésként a kiskutyák a tenyésztőnél (ha nyersen táplálja őket) már az alomban 5-6 hetes koruktól rendszeresen kaphatnak egy-egy velős csontot.

Ez elsősorban a rágásra tanítja őket, de remek elfoglaltság is nekik.. Megenni ugyanis nem tudják, viszont módszeresen, szépen megtanulják lerágni róla a húst, sőt látni fogod, hogy ügyesen kieszik belőle a velőt!

Csak arra figyelj, hogy ne hagyd bent náluk sokáig, mert elszaporodhatnak rajta a baktériumok.

Természetesen ugyanígy ne hagyd bent sokáig náluk a rágókákat pl. a szárított marhafület sem. A sok baktérium megterhelheti a picik emésztőrendszerét.

Az első időszaknak, az első néhány csontos húsos menünek nagy jelentősége van ennek abban, hogy később hogyan fogja enni, rágni a csontos húst egy kölyök.

Azok a kutyák, akik nyers kaján nőttek fel, általában alaposan megrágják a csontos húst, akik felnőtt korukban kezdtek barfozni, sajnos - legtöbb esetben - barf menü mellett is habzsolnak.

Ahogy a Kölyökkutyák táplálása - mi jön a tej után című cikkemben is írtam róla, eleinte, egészen 7-8 hetes korukig csak darált csontos husit célszerű adnunk, egész csontosat semmiképpen.

Amikor elérik a 7-8 hetes életkort, a nyers csontos húst már nemcsak darálva, hanem egészben is felkínálhatod nekik – imádni fogják.

Ez az a kor tehát, amikor először próbálkozhatsz a csont etetéssel. (Előtte tehát csak velős csont). Ha korainak érzed, ha parázós típus vagy, inkább várj egy hetet, nem ér annyit a dolog, hogy fölöslegesen aggódj emiatt.

Természetesen csontot kizárólag nyersen etess, és kerüld a csöves csontokat.

Sokan nem tudják, de a főtt és a sült csont nem biztonságos, mivel a hőkezelés hatására megváltozik a szerkezete és szilánkosra törhet.

Nekünk az első etetésekre legjobban a nyers húsos csirke mellcsont vált be, ami porcos, és nagyon könnyen megrágják. Elég nagy darab ahhoz, hogy ne tudják egyben lenyelni, ugyanakkor nagyon puha, porcos csont - ideális kiskutyáknak.

Fontos, hogy minél több hús legyen rajta, soha ne adj nekik tisztán csak csontot!!! A csonton lévő hús ugyanis védi a beleket, a gyomorfalat és abban is segít, hogy ne legyen túl kemény a széklet.

Számomra mindig egy csoda, amikor egy kiskutyának először adunk csontos husit – óriási élmény azt látni, ahogy az ösztönei által vezérelve szépen módszeresen elkezdi rágni.

FONTOS: nagyobb darab csontos húsokat adj, amit nem tud egyben lenyelni (húsos csirke mellcsont)

Ha lesben is állsz, amikor odaadod az első csontos húst, lehetőleg ne akarj ráugrani a kölyökre, ha úgy látod, túl gyorsan eszi, mert ezzel az ellenkezőjét éred el, mint amit szeretnél. Megijedhet, hogy el akarod venni a zsákmányát, és akkor tényleg egyben próbálja lenyelni, ami veszélyes lehet.

Ha félsz, foghatod is a csontos husi egyik végét, így el tudod érni, hogy megszokja. Megtanulja: rágnia kell ahhoz, hogy megszerezze.

8-10 kiskutyával ez persze nem életszerű, ez az ötlet inkább arra vonatkozik, ha otthon, rutintalan, első kutyás gazdiként először próbálod ki a csont etetést és aggódsz.

A csontos húsnak a rágás mellett azért van jelentősége, mert a csontban van megfelelő mennyiségű kálcium a kiskutyák megfelelő fejlődéséhez.

Egy kölyökkutya kálcium szükséglete legalább duplája egy felnőtt kutyáénak. Figyelj rá, hogy kapjon elegendő kálciumot.

Ha nem is etetsz egészben csontosat, adj neki darált csontos husikat, akár Bárány szegyet csonttal darálva, Nyúlhúst csonttal darálva, Kacsahúst csonttal darálva, vagy válaszd a teljes értékű kölyök barf menüt, a Mush Puppy Menüt.

A Mush Puppy menü mellett nem kell aggódnod, hogy megkap -e mindent, hiszen ez egy komplett menü, Finnország piacvezető gyártójától, természetesen ellenőrzött vitamin és ásványi anyag tartalommal.

Ha nem adsz neki darálva sem csontos húst és egészben sem, bármilyen oknál fogva (harapáshiba, aggódsz stb...) akkor mindenképpen gondoskodj megfelelő kálcium kiegészítésről, például bio tojáshéjporral vagy kalcium-citráttal.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha