Mi a baj a főtt rizs és a csirkemell kombinációjával, ha házi koszttal táplálod kedvenced? Hogyan tökéletesítsd a menüt? Mik a legfontosabb összetevők a házi koszt készítésénél?
Óriási előnye a tápokkal szemben, hogy pontosan tudod, mi van benne és friss hozzávalókból készíted.
Hátránya, hogy a főzéssel, párolással értékes, a ragadozó gyomor számára fontos enzimek és vitaminok vesznek el. Ez vállalható kompromisszum, csak tudnod kell, hogyan pótold a vitaminokat.
A jó minőségű alapanyagok, a tartósítószer-mentesség, az adalékanyagok nélküli friss, házilag készült menü - legyen nyers, párolt, főtt - a legtöbb, amit tehetsz kedvenced egészségéért. Egyetlen kihívás van vele - és ezt rontják el sokan: a megfelelő arányok.
Minél kevesebb feldolgozott étel, tartósítószer, annál jobb - ez nemcsak a humán táplálkozásra igaz. Mondok egy példát: ha egy kisbabának az anyukája friss zöldséget, gyümölcsöt pürésít, mindannyian egyetértünk, hogy ezzel sokat tesz a csöppség egészségéért. Ezzel szemben el tudod képzelni, hogy egy extrudált kutyatáp vagy konzerv egészségesebb, mint egy friss összetevőkből, húsból készült menü?
A tápban minden megvan, ami kell, megfelelő arányban. - hallom gyakran. Csakhogy van ezzel egy óriási baj: a szintetikus összetevők. Ha ez a megoldás valóban szuper lenne, az ember maga is így táplálkozna. Mindent bele egy 180 C-on extrudált mixbe és ezzel pipa, nem is kell tovább bajlódni az egészséges étrenddel?
A vitaminok és étrend-kiegészítők nem helyettesítik a változatos, egészséges étrendet - a kutyák esetében sem. Nem véletlen, hogy egyre kevesebben gondoljuk jó iránynak, hogy egy zsákból etessék a kutyájukat egész életében, ezrét vagy főtt vagy nyers házi koszttal táplálják kutyá
Nézzük, hogyan lehet meg a házilag készített menüben minden, ami kell, 100%-ban természetes összetevőkből.
Profi házi koszt 5+1 lépésben:
1. Mennyi a kutyád napi adagja?
A megfelelő napi adag a kutya súlyának a 2-4%-a. Ez függ a mérettől is: ha kistestű, 3-4%-ot szoktunk ajánlani, ha nagytestű, 2%-t.
Példák napi adagra:
30 kg-s kutya: ~ 600 gramm (2%)
10 kg-s kutya: ~ 300 g (3%)
Ez az összetevők összsúlya, nyersen.
Kölyköknél a várható felnőttkori testsúly 2-4 %-a a nap adag:
Példa: egy kölyök, aki felnőttként 30 kg lesz.
Napi adagja a 30 kg a 2 %-a: ~ 600 gramm.
A menü mennyisége persze függ aktivitástól és életkortól is.
2. Helyes arányok kutyák házi kosztjában
Itt rontják el legtöbben. A házi koszt gyakran párolt rizs csirkemell csíkokkal. Ezzel az a gond, hogy a kutya emésztése egész más, mint a mienk.
Csakúgy, mint a farkasnak, a legkisebb csivavának is ragadozó gyomra van, ezért az ő étrendjükben az állati fehérje hasznosul legjobb hatékonysággal.
A ragadozó gyomrú állatok, így a kutya és a macska emésztőrendszere is sokkal rövidebb, mint a növényevőké.
A túl sok szénhidrát felfúvódást, puffadást, pocak kuttyogást okozhat és több lesz a végtermék is, mivel nem hasznosul jól.
A hús lesz a menünk fő eleme, 70-80%-ot képviselnek az állati eredetű összetevők. Eldöntheted, adsz -e rizst, vagy más gabonát, vagy csak zöldséget és gyümölcsöt teszel a hús mellé.
Attól függően, adsz -e gabonát, 20 vagy 30%-ot tegyenek ki a növényi összetevők
3. Hús, belsőség és pacal
HÚS 55-65%
A nyers hús a legkönnyebben emészthető fehérje a kutya számára, tele esszenciális aminosavakkal. Az esszenciális azt jelenti, hogy a táplálékkal kell bevinni, a szervezet maga nem képes előállítani őket.
Többféle húst variálj, adj szárnyast, emlőst, halat is, változatosan. (pulyka, marha, lazac)
Adj zsírosabb húst is: ne szedd le a bőrt és ne vágd le a zsír-darabkákat, mintha épp egy fitness menüt készítenél.
A ragadozó gyomrú kis tappancsosod a zsírból származó energiát tudja legkönnyebben hasznosítani.
BELSŐSÉGEK 15%
A belsőségek jelentik az ásványi anyag kincsesbányát - ne hagyd ki őket a menüből!
Főzhetsz vegyesen májat, szívet, zuzát, vesét szárnyasból, marhából, bárányból, vadból.
Ha jól megfőzöd, akár sertésből / vaddisznóból is. (Nyersen sertést és vaddisznót soha ne etess.)
Szerencsére az ásványi anyagok a főzéstől függetlenül is megmaradnak.
ZÖLD PACAL 10-15%
Ha valamit nyersen adsz kedvencednek, a tisztítatlan zöld pacal legyen az! Ez nem az, amiből pacal pörkölt készül.
Nemcsak a szaga miatt nem célszerű főzni, hanem mert elvesznének belőle értékes enzimek.
Ide kattintva megtudhatod, miért olyan egészséges.
Ha zöld pacal is van a menüben, akkor a hús mennyiségét kell csökkenteni annyival, amennyi pacalt adsz.
4. Így fedezd kutyád kalcium szükségletét
Kalcium a húsban alig található, csontot főve nem etetünk.
A főzés, sütés megváltoztatja, rideggé teszi a csont szerkezetét, rágáskor szilánkosra törik, ezért veszélyes.
Makacsan tartja magát a tévhit, miszerinte csontot egyáltalán nem lehet etetni. Pedig lehet, csak nem főve / sülve.
Nagymamámnál annak idején a vasárnapi húsból a maradék csontos részeket simán odaadtuk a kutyának - ennél azért legyünk tudatosabbak, óvatosabbak.
Lapos csontokat (farhát, nyak, szegy) egészséges fogazatú kutyának egész nyugodtan adhatsz, de csakis nyersen.
Mivel itt főtt menüről beszélgetünk és a főtt menüben nem adunk csontot, a legfontosabb feladatunk, hogy biztosítsuk a kutyánk kalcium igényét.
A kalcium a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen, sajnos azonban sokszor kimarad a házi kosztból.
Ez az egyik legnagyobb és egyben leggyakoribb hiba. Ha egyetlen egy étrend-kiegészítőt adsz csak, feltétlenül kalcium kiegészítő legyen az!
2 TIPP kutyád kalcium igényeinek fedezésére:
Bio tojáshéjpor - bio gazdálkodásból származó tojások héjából készült
Calcium-citrát - ha csirkeallergiás a kedvenced, ezt válaszd. A kalcium karbonáttal ellentétben nem irritálja a pocakot.
5. Zöldség, gyümölcs a kutyatálban
Nyáron friss, salátát adhatsz apróra vágva, jöhetnek az idényzöldségek, bogyós gyümölcsök, eper, szeder, málna. A citrusféléket kerüld!
A zöldséget, gyümölcsöt turmixold le, vagy vágd apróra - nyáron salátát is vághatsz bele. Az apróra vágott, turmixolt zöldség jobban hasznosul.
Ha nincs kéznél zöldség, válassz 2-3 mm darabokra vágott szárított zöldségkeverékeink közül (Tökjó-mix Zöldike). Ezek leegyszerűsítik a zöldség kérdést, egyben változatossá teszik azt.
A főzővízbe beledobva őket már meg is oldottad a rostszükséglet fedezését. 2/3 részben zöldséget adj, gyümölcsöt csak keveset (1/3 arányban)!
+1: A megfelelő étrend-kiegészítők kedvenced tálkájában
Ez az, ami igazán profivá teszi a házi kosztot.
A főzés hatására elillan a vitaminok egy része. Feltétlenül pótold őket!
A szintetikus multivitamin tablettáknak semmi keresnivalója egy egészséges menüben - törekedj a természetes kiegészítőkre.
Csekklista: ami nem hiányozhat a profi házi koszt a séf éléskamrájából:
Lazacolaj - telítetlen Omega 3 zsírsavval, ami különösen akkor fontos, ha főként csirkét, pulykát etetsz.
Spirulina - vitamin és ásványi anyag bomba, méregtelenít és az immunrendszert is erősíti.
Csipkebogyópor - az egyik legkedveltebb immunerősítő, természetes C vitaminnal.
Sörélesztő - a dús, csillogó szőr támogatója, egy természetes B vitamin komplex. Mivel a B vitamin vízben oldódik, célszerű pótolni főtt koszt esetén.
Bio tojáshéjpor - a természetes kalcium kiegészítő. Ha kedvenced allergiás a csirkére, kalcium pótlásként ideális még a kalcium-citrát, amely jól hasznosul és a pocakot sem irritálja.
Variáld őket kedvenced igényei szerint, vedd figyelembe:
- Kalciumra folyamatosan szüksége van.
- A spirulinával pótolhatod a főzés során kárba veszett vitaminokat.
- A lazacolaj is mindennapos kiegészítő, csak locsold rá a kihűlt menüre (ne forrón!)
- Ha vedlik éppen, akkor vesd be a sörélesztőt - hamarabb túllesz a vedlésen.
A fenti 5+1 lépéssel könnyen készíthetsz egészséges házi kosztot, ha szeretnél ennél bővebb infókat, mintamenükkel, diagramokkal, iratkozz fel hasznos tartalmainkra és máris küldjük emailben ingyenes tudásanyagunkat: