allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Mi az isten az a "bárányzöld" pacal?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Mi az isten az a "bárányzöld" pacal?

Mi az isten az a "bárányzöld" pacal?
Teszi fel a kérdést a sofőr, miközben a fagyasztott raklapjainkat pakolja.

Az-az, isten! PONTOSABBAN ISTENI - MONDANÁ A KUTYÁD, ha beszélni tudna!

"Elég büdös, milyen gyakran kell ezt adni? Csak kesztyűvel nyúlok hozzá" -így a gazdi.

Amikor elkezdjük egészségesen, nyersen etetni kutyánkat, a pacallal barátkozunk meg legnehezebben. Aztán a kutyánk lelkesedését látva már-már megkedveljük.

Ha azt is tudjuk, mi mindenre jó, már nem is olyan büdös! Tudd meg Te is, mi az a zöld pacal őrület, és főleg, hogy mi a négy fő előnye kutyád étrendjében

Zöld pacal – az meg mi?

A pacal a kérődző állat összetett gyomrán belül az előgyomor egy része. Előemésztett nővényi részeket tartalmaz. Marha zöld pacalhoz lehet legolcsóbban hozzájutni, de ha kedvenced nem bírja a marhát, vagy szereted a változatosságot, etethetsz bárány zöld pacalt is, ami még inkább ínyenc falat. A változatosság kedvéért váltogathatod is a kettőt.

Miért zöld?

Mert tisztítatlan. Még benne van a gyomortartalom (elfogyasztott fű előemésztve például). Ne keverjük a szezont a fazonnal: a fehér, tisztított pacal amiből a közkedvelt pacalpörkölt készül, a kutya emésztése szempontjából szinte értéktelen, ezért ezt inkább ne etesd.

4 dolog, amiért hasznos a ZÖLD PACAL kedvenced étrendjében

1. A zöld pacalban található emésztőenzimek

A kérődző állat emésztésének szerves részei. A nyers pacalban az enzimek hál istennek megmaradnak, így segítik kedvenced emésztőrendszerének a dolgát, hiszen már nem kell annyi emésztőenzimet termelnie az emésztéshez.

Az állat a bevitt tápanyagokat pont ezért remekül tudja hasznosítani.

Nagy mennyiségben tartalmaz a kérődző állat által elfogyasztott friss fű emésztéséhez szükséges enzimeket, hasznos baktériumokat, és előemésztett növényi eredetű táplálékot.

Sajnos a fagyasztás során az enzimek egy része kárba vész, de nyugalom, még fagyasztás után is marad jól hasznosítható enzim. A főzés az enzimeket „megöli”, ezért se jusson eszedbe főzni a pacalt (bár remélem, a szag miatt szerencsére ritkán merül fel a főzés ötlete:-).

2. A hasznos baktériumok

Humán ismereteidből bizonyára tudod, hogy a „jó”, azaz hasznos baktériumok kulcsszerepet töltenek be az egészség fenntartásában, az immunrendszer megfelelő működésében.

Tudod, hogy antibiotikum kúrák közben, után, stresszes élethelyzetben, hasmenéses betegségek, gyógyszeres kezelések után célszerű pre- és probiotikumokat fogyasztani, ezzel segítve a hasznos baktériumok elszaporodását.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni: az egészség alfája és omegája az állatok esetében a jól működő emésztés, és az egészséges immunrendszer. 

A jó baktériumok túlsúlya biztosítja az egészség fenntartását. Ehhez a kulcsot az egészséges étrend, a ragadozó gyomrú kutyák és cicáknál a nyers, állati fehérjén alapuló barf étrend jelenti.

A BARF = biologically appropiate raw food, magyarul biológiailag jól hasznosuló nyers eledel.

A zöld pacalban nagy mennyiségben lehetnek jó baktériumok, így például a lactobacillus acidophilus. Jó ha tudod, hogy ez a baktérium remekül ellenáll a gyomorsavnak, így gond nélkül kifejtheti jótékony hatását.

3. Előemésztett növényi részek

A ragadozó gyomrú állatok (mint a kutyád vagy a cicád) a növényi eredetű összetevőket csak korlátozottan tudják hasznosítani az emésztési folyamat során.

Mivel azonban a pacalban a kérődző állat által elfogyasztott táplálék előemésztett formában van jelen, sokkal könnyebben hasznosítja kedvenced.

A zöld pacal gazdag ásványi anyagokban, mint a vas, a magnézium, a nátrium, kisebb mennyiségben még rezet és cinket is tartalmaz. Említésre méltó még a B vitaminok mennyisége is.

4. Ideális kálcium – foszfor arány

Aki barfozik tudja, aki még csak tervezi, annak elárulom: ha Te magad állítod össze kedvenced menüjét, amíg bele nem jössz, sokat fog foglalkoztatni a kálcium-foszfor megfelelő aránya, mennyisége. Ha már barfozol, tudod, hogy:

  • a csontban sok a foszfor
  • a húsban viszont alig van kalcium

Ha még csak most ismerkedsz a barffal, ne ijedj meg ettől, ha elkezdesz utánaolvasni, és elbizonytalanodsz, van megoldás:

Már kaphatóak kész barf menük (fagyasztva). A Mush, finn gyártónk célja az volt, hogy kiemelkedő minőségű hús felhasználásával, természetes ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, könnyen porciózható menükkel könnyítse meg az egészségtudatos gazdik dolgát.

A Mush Vaisto menük a változatos húsokon, lazacon, belsőségeken, csontos részeken, a zöldségen és egy leheletnyi olajon kívül mást nem tartalmaznak.

25 grammos golyókat gyerekjáték porciózni. A "Vaisto" jelentése: magyarul Ösztön - tökéletességének titka a megfelelő arányokban, az igen szigorú finn élelmiszeripari előírásokban, és persze a gyártó több évtizedes tapasztalatában keresendő.

Visszakanyarodva a zöld pacalhoz: plusz előnye, hogy szerencsére ez egy olyan összetevője a barf étrendnek, amelyik se ilyen, se olyan arányba nem tolja el a Ca-P arányt, ami nagyszerű, hiszen így nem kell nagyon számolgatnod, méregetned akkor sem, ha valamivel többet etetsz belőle.

REMEK, kipróbálnám, de mennyi pacalt etessek?

Kutyák étrendjében a zöld pacal 10-15 %-át tegye ki az étrendjének, cicáknál 5% elegendő. Az 500 grammos kiszerelés nagyon közkedvelt, nincs macera, egyszerűen kiolvasztod, kibontod, és meg is van az aznapi ínyenc vacsora.

Kutyák étrendjére igaz, hogy amíg elegendő izomhús van mellette az étrendben, nem tudsz belőle túl sokat adni (ellentétben például a csonttal).

A PACAL + 1 ELŐNYE:

Ha a szag ellen a fenti érvek nem győztek volna meg a pacal kipróbálásáról, még egy plusz érv: ha betegség, vagy fogyókúra miatt figyelned kell a zsír bevitelre, akkor ez a jolly joker.

A zöld pacal zsírtartalma viszonylag alacsony, 7-8% között van. Épp ezért célszerű lehet az arányát akár 20%-ra növelni akkor, ha kedvencedre felcsúszott egy-két plusz kiló.

Akkor is jó megoldás, ha szívesen adnál neki picivel több kaját, mert mindig éhes, de figyelned kell a kalóriákra és a zsír bevitelre (például máj problémák, vagy csak egyszerűen túlsúlyra való hajlam esetén).

NEM BARFOZOK, ETETHETEK -e PACALT?

Naná! Igazi csemege a pacal, ha kedvenced (még) nem barfozik. Egyszerűen próbáld ki: indulásnak egy héten egyszer adj neki zöld pacalt száraz kaja helyett, hidd el, négylábú kedvenced nagyon fog örülni.

Fél kilós kiszerelésben, fagyasztva kapható, kiolvasztod, és már szervírozhatod is.

FONTOS: ne keverd a táppal, hanem aznap egész egyszerűen pacal legyen a menü! A fenti előnyök ugyanis mindenképpen megvannak.

Ha kedvenced lelkesedésétől kedvet kapnál a barfozáshoz, iratkozz fel ingyenes tudásanyagunkra, a BARF 1x1-re, amely több ezer kutyásnak segített már elkezdeni barfozni, vagy válaszd a Mush Vaisto barf menüit, amelyekkel macera, és minden előzetes ismeretek nélkül is biztonságosan barfozhatsz.

A fagyasztott termékeinket, így a zöld pacalt Budapesten megvásárolhatod a Andor utca 24-28 szám alatti üzletünkben személyesen, rendelhetsz belőle telefonon az ügyfélszolgálatunkon, ahol kérhetsz akár házhoz szállítást is, de akár rendelhetsz online a www.farkaskonyha.hu webáruházban.

Ha kérdésed van barfról, a helyes étrendről, pacalról, írj nekünk bátran a hello@farkaskonyha.hu email címre.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha