allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

Megéri-e az árát a fagyasztva szárított menü és jutalomfalat, a kutyakaják kaviárja?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő
Megéri-e az árát a fagyasztva szárított menü és jutalomfalat, a kutyakaják kaviárja?

Az egészséges táplálás igénye felelős kutya és cicagazdik körében mára természetessé vált. Egyre többen készítik el kedvencük menüjét házilag, friss összetevőkből (hús, belsőség, zöldség, gyümölcs, csontos húsok) vagy választanak kész, profi komplett barf menüket.

A változatos, vitamindús, friss összetevők igényét szem előtt tartva a BARF arányaihoz hasonló menük készülnek ma már fagyasztva szárítással is. Remek megoldást jelentenek BARFOS kutyáknak utazások alkalmával, ha nem szeretnénk lemondani a nyersről, ugyanakkor a hús hűtésével sem bajlódnánk nyaralás alatt.

A fagyasztva szárítás megőriz minden enzimet, vitamint és ásványi anyagot, ízt és illatot.
Hogy maradhatnak benne nyersek az összetevők? Mitől különleges és vajon megéri-e az árát?

Egészséges-e a fagyasztva szárított menü?

Kétségtelenül. A fagyasztva szárítás az egyetlen olyan, hűtés nélkül is hosszú eltarthatóságot biztosító technológia, amely során nem veszítünk el vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket.
A fagyasztva szárítás során egyáltalán nincs hőkezelés, így nem sérülnek az aminosavak, az alapanyag nyers marad. Ez az eljárás legnagyobb értéke.

 

Mush Blue fagyasztva szárított

Miért jó az, ha nyers a kutyád, cicád menüje?

A kutyák és cicák számára a nyers hús, azaz a jó minőségű nyers állati fehérje a legkönnyebben emészthető táplálék. 

A nyers hús jó hasznosulásának, allergia, érzékenység esetén tapasztalható pozitív élettani hatásainak köszönhető, hogy a BARF, azaz nyers étrend soha nem látott népszerűségnek örvend, főként érzékenyebb emésztésű, allergiás kutyák körében. 

Egy BARF menü szintetikus összetevők és hőkezelés nélkül fedezi a kutyák és cicák biológiai szükségleteit.

Ha még nem hallottál a BARF étrendről (a BARF egy rövidítés: Biologically Appropiate Raw Food, azaz biológiailag megfelelő nyers étrendet jelent). 

Lényege, hogy a kutyát, cicát friss nyers hússal, belsőségekkel, zöldségekkel, otthon házilag elkészített, vagy kész komplett fagyasztott menükkel tápláljuk úgy, hogy az számára biológiailag a legmegfelelőbb legyen.


Ha nem hallottál még a barfról - nem lehet véletlen, hogy ide tévedtél: tudj meg róla mindent ingyenes tudásanyagunkból, a BARF 1x1-ből IDE KATTINTVA.

Mit jelent az, hogy fagyasztva szárított?

A fagyasztva szárítás a BARF menükön kívül az egyetlen olyan technológia, amely nem jár hőkezeléssel:  a fagyasztva szárított menükkel valójában nyersen etetünk.

A technológia rendkívül költséges - ez a fagyasztva szárított menük egyetlen hátránya, ha hátrányokat kellene megemlítenünk. 

Megértéséhez vegyünk példaként egy szem szőlőt: 

Ha egy szőlőszemet aszalunk, szárítunk, mazsola lesz belőle. Ha ugyanezt a szőlőszemet fagyasztva szárítjuk, fagyasztva szárítást követően szinte ugyanúgy fog kinézni, mint előtte, nem változik a formája, az állaga, sőt az illata sem. A színe változhat esetleg minimális mértékben, az oxigén hatására, de ez a minőséget nem befolyásolja.

Mush Blue fagyaszta szárított nyers menü kutyáknak

Hogyan készülnek a fagyasztva szárított menük?

A fagyasztva szárításhoz első lépésben le kell fagyasztani a terméket, húst, jutalomfalatot, vagy akár komplett menüt.

Bár a folyamat abszolút hi-tech, költséges és időigényes, ugyanakkor a Mush (finn BARF gyártó partnerünk) számára roppant egyszerű is.
Ők komplett fagyasztott menüket gyártanak lassan 40 éve. Náluk az első lépés minden termék esetében a fagyasztás, mivel BARF menüket gyártanak, és ez folytatódik adott esetben fagyasztva szárítással.

Elkészül a példa kedvéért mondjuk a MUSH Blue, ami az egyik legközkedveltebb komplett BARF menünk.

Amint kész, kisebb kockákra vágják a már fagyasztott menüt és ezt követően megy fagyasztva szárításra.

A fagyasztva szárítás igazából nem szárítás, hanem alacsony hőmérsékleten, speciális nyomáson kivonják  a termékből a fagyasztott állapotban lévő vizet úgy, hogy kimarad a cseppfolyós állapot, azaz nem lesz belőle víz, hanem egyből vízpára keletkezik (gáz halmazállapot). A vízmolekulák helyébe oxigénmolekulák költöznek.

A több mint 24 órát igénylő folyamat során hőkezelés nélkül vonódik ki a víz az alapanyagból, aminek köszönhetően a termék struktúrája nem változik, a tápanyagok nem sérülnek, azaz nem mennek tönkre.

A Mush Blue példájánál maradva a 65,7% nedvességtartalom a folyamat végére lecsökken 5,7%-ra.

Valójában a fagyasztva szárításon kívül nem létezik más eljárás, amely során az alapanyag nyers marad és nem fő (vagy párolódik) meg.
A BARF menük gyártását leszámítva minden más technológiához (kutyatáp, konzerv, párolt konzervek készítéséhez) hőkezelést használnak, így tönkremennek az alapanyagban lévő aminosavak, vitaminok, enzimek.
Ergo még ha a kiinduló alapanyagunk tökéletes volt is,
az élő, enzimekben gazdag ételből a hőkezelés okán lesz egy “halott” ételünk. 

Nyaralás kutyával

Nem mind arany, ami fénylik: különbségek a fagyasztva szárított termékek között

A fagyasztva szárítás megőrzi az értékes tápanyagokat, azonban szögezzük le: egy silányabb minőségű alapanyagból nem tud jobbat varázsolni. 

Kétségtelen, hogy amennyiben a fagyasztva szárításhoz jó minőségű alapanyagot használunk, a késztermék megőrzi ezt a kiváló minőséget.

Ilyenkor a tápgyártással ellentétben nincs szükség hozzáadott vitaminokra vagy ásványi anyagokra. 

Legyen gyanús, ha a címkén külön kiemelik a vitaminokat és ásványi anyagokat, mint hozzáadott összetevőt.

A trend kapcsán sajnos egyre több tápgyártó kezd el fagyasztva szárított menüt gyártatni, ezért ez a piac is várhatóan felhígul majd. 

1 KG húsból mennyi fagyasztva szárított menü lesz?

Ez valójában a hústól is függ, más ez a halnál és más a vadhús vagy marhahús esetében, de általában 1 kg húsból 250-300 g fagyasztva szárított menü készül. Noha a fagyasztva szárított termékeknél szinte mindig  csak ezt hangsúlyozzák, mégsem az a fő kérdés: a kedvenced napi adagját ugyanis a menü kalóriatartalma fogja meghatározni.

A súly helyett érdemes inkább a menü kalóriatartalmára koncentrálni, amit minden komoly gyártó feltüntet a komplett menük termékcímkéin.

A Mush Blue példájából kiindulva a nyers menüból 100 gramm kalóriatartalma 204 kcal, a fagyasztva szárított Mush Blue menüé már 558 kcal. 

A menük között kalóriaértékben 25-30% eltérés egyáltalán nem ritka.
Ez azért fontos információ számodra, mert bár hajlamosak vagyunk csak a kilóárakat figyelembe venni, azonban egy alacsonyabb kalóriatartalmú menüből a valóságban egészen biztosan többet kell majd etetned, mint egy kalóriadúsabb változatból. 

Az ajánlott napi adag mindig csak általános ajánlás, jelentős eltérések lehetnek egyedenként hasznosítás tekintetében. Van olyan 30 kilós labradorunk, akinek 200 gramm is elég a fagyasztva szárított menüből, míg a másiknak 250 grammra is szüksége van.

A fagyasztva szárított menük ajánlott felhasználásáról részletesen olvashatsz a Mush Blue fagyasztva szárított menü termékoldalán.

Nyaralj kutyáddal

Megéri az árát?

Bár még csak néhány éve robbant be a fagyasztva szárítási technológia az állateledelek piacára, mint minden népszerűvé váló termék esetében, sajnos máris felhígulni látszik a piac.
Egyre több száraztáp gyártó kezd fagyasztva szárított eledeleket, fagyasztva szárított jutalomfalatokat gyártani.
Épp ezért ma már kicsit ebben is szakértővé kell válnia a gazdinak, ha szeretné megkülönböztetni a fagyasztva szárított eledeleket és megtalálni azt, amelyik valóban magas minőséget képvisel.

Mivel ma a fagyasztva szárítás az egyetlen olyan technológia, amely hőkezelés nélkül, eredeti formájában megőriz minden tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot,valamint ízt és illatot, könnyen belátható, hogy a nyers etetés után a legegészségesebb alternatívát jelenti kedvenceink táplálásában.

Legyünk őszinték: figyelembe véve az árát, valószínűleg nem a mindennapok eledele lesz a fagyasztva szárított menü.
Sokkal inkább alkalmanként, utazáshoz, nyaralás alatt tűnik jó választásnak - erre a célra kiváló, kompromisszummentes választás.

Ha a lehetőségeidhez képest túl drága - ne aggódj, megfelelő előkészületek mellett a nyaralás alatt gond nélkül megoldható a BARFOZÁS, mi 5-6 kutyával is bármikor elindulunk akár egy hétre! (a 10 kg-s Mush menükkel - egy doboz pont befér egy hűtőtáskába.)

Fagyasztott Mush menü nyaraláshoz hűtőtáskában

 

Ha épp nyaralni készülsz és nyers hússal tervezel etetni, ajánlom figyelmedbe még 1 Blogcikkünket: 

8 TIPP a higiénikus és bosszankodástól mentes barfozáshoz a nyári melegben!

 

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha