allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

8 TIPP a higiénikus és bosszankodástól mentes barfozáshoz a nyári melegben!

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
8 TIPP a higiénikus és bosszankodástól mentes barfozáshoz a nyári melegben!

A hőmérséklet bőven 30 C° fölött van mostanában, és ez a tendencia folytatódni fog, hiszen végre nyár van!

Érdemes átgondolnod a napi BARF rutint, pláne ha még nem vagy gyakorlott a témában. A nem megfelelő előkészületek sok kezdő kedvét elveszik a BARF ÉTRENDTŐL, pedig csak egy kicsivel igényel több odafigyelést ilyenkor nyáron.

Ki az a rutinos barfozó, aki családi, baráti körben ne hallott volna ilyesmiket: "ezt a hülyeséget, miért nem jó neki a táp, abban minden megvan, neeeem?!!!... ezt tényleg muszáj így...? ez most komoly..., kutyakaja a hűtőben?"

 

Ha megjegyzés nincs is mindig, egy-egy felhúzott szemöldök, egy elkapott tekintet sokszor árulkodik arról, körülbelül mit gondolhatnak rólunk nem kutyás barátaink, távolabbi családtagok:-).

Ne add fel, bármennyi negatív kritikával is találkozol, mert kedvencednek igenis ez a legjobb! Egyszerűen csak könnyítsd meg a napi rutint, ebben a nyári melegben nemcsak a családtagok lélegezhetnek fel, ha megszívleled a tippeinket, hanem Te magad is könnyebbnek fogod érezni a mindennapi etetést.

Tapasztalatból beszélek: a Farkaskonyha falkának 9 labrador tagja van – kicsik, nagyok, fiatalok, öregek, érzékenyek és „bármit-de-bármit-megeszek-amihez hozzáférek” típusúak, betegek és egészségesek - ekkora bandával kiemelten igaz - csak megfelelő logisztika mellett működik gond nélkül a napi barf!

Íme a Farkaskonyha 8 TIPPJE a bosszúságoktól mentes barfozáshoz nyárra:

  1. A nyers húst mindig a hűtő legalsó polcán, akár egyik fiókjában tárold, hogy az olvadozó húslé még véletlenül se tudjon ráfolyni semmi egyéb élelmiszerre. Kiemelten fontos ez akkor, ha „osztozol” kutyáddal a hűtőszekrényen.
  2. A fagyasztott húst a hűtőszekrényben olvaszd ki, ne a konyhapultra kitéve a melegben. Így legalább 24-36 óra kell a kiolvadásához. Tervezz előre, hidd el, gyorsan rutinná válik, és ezzel sok bosszúságtól kímélheted meg magad (na és persze a családot is). A szag ugyanis nemcsak kellemetlen, hanem azt is jelenti, köszönik jól vannak, és szaporodnak a kórokozók. A hűtőben olvasztva nem lesz szaga a húsnak, ellentétben azzal az esettel, ha kivennéd a fagyasztóból reggel, és egész napra kint maradna a melegben.
  3. Mindig csak annyit olvassz ki, amennyit 1-2 napon belül megesznek a kutyák.
  4. Semmiképpen NE hagyd kedvenced előtt a kaját! Ha nem eszi meg, irány vissza a hűtőbe, fedd le, és kínáld fel neki később. Ha nem így teszel, megjelenhetnek a váratlan vendégek, legyek, vagy a „láthatatlan” kórokozók, így például a szalmonella. A legtöbb kórokozóval bár kedvenced szervezete (ha egészséges) általában gond nélkül megbirkózik, mégis szerintem egyetértünk, hogy a fertőzésveszély, és az általános higiénia érdekében jobb, ha elkerülöd ezeket a problémákat.
  5. Ha frissen, nem fagyasztva veszed a húst, és Te magad porciózod ki fagyasztás előtt, akkor azt ugyanolyan higiéniai körülmények között tedd, mintha a család számára készítenél elő húst. Előtte és utána tisztítsd meg, fertőtlenítsd le a konyhapultot, a húsokat amíg nem fagyasztod le, tárold hűtőben, csak úgy, mintha a család számára készítenél vacsorát. Semmi új nincs ebben.
  6. Ne vegyél bizonytalan származású vágóhídi melléktermékeket, pláne nyáron ne. Ha pedig osztozol kedvenceddel a fagyasztón, akkor semmiképpen!
  7. A zacskóban vásárolt húst azonnal vedd ki a nylonból, amint kivetted a fagyasztóból. A nylon felületén ugyanis könnyen és gyorsan megtapadnak a kórokozók.
  8. Érzékenyebb gyomrú kutyusok / cicák kedvéért: a félig fagyos hústól kedvencednek hasmenése lehet. Ha kedvenced érzékeny emésztésű, akkor inkább ugorj be egy henteshez és vegyél neki egy kis friss húst aznapra, a félig fagyos husi pedig jó lesz másnap!

Fenti tippek nagy részét valószínűleg már alkalmazod, remélem, azért sikerült egy-két praktikus ötletet adni a mindennapok megkönnyítéséhez, és egy-két családi vita elkerüléséhez:-).

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha