allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

8 TIPP a higiénikus és bosszankodástól mentes barfozáshoz a nyári melegben!

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
8 TIPP a higiénikus és bosszankodástól mentes barfozáshoz a nyári melegben!

A hőmérséklet bőven 30 C° fölött van mostanában, és ez a tendencia folytatódni fog, hiszen végre nyár van!

Érdemes átgondolnod a napi BARF rutint, pláne ha még nem vagy gyakorlott a témában. A nem megfelelő előkészületek sok kezdő kedvét elveszik a BARF ÉTRENDTŐL, pedig csak egy kicsivel igényel több odafigyelést ilyenkor nyáron.

Ki az a rutinos barfozó, aki családi, baráti körben ne hallott volna ilyesmiket: "ezt a hülyeséget, miért nem jó neki a táp, abban minden megvan, neeeem?!!!... ezt tényleg muszáj így...? ez most komoly..., kutyakaja a hűtőben?"

 

Ha megjegyzés nincs is mindig, egy-egy felhúzott szemöldök, egy elkapott tekintet sokszor árulkodik arról, körülbelül mit gondolhatnak rólunk nem kutyás barátaink, távolabbi családtagok:-).

Ne add fel, bármennyi negatív kritikával is találkozol, mert kedvencednek igenis ez a legjobb! Egyszerűen csak könnyítsd meg a napi rutint, ebben a nyári melegben nemcsak a családtagok lélegezhetnek fel, ha megszívleled a tippeinket, hanem Te magad is könnyebbnek fogod érezni a mindennapi etetést.

Tapasztalatból beszélek: a Farkaskonyha falkának 9 labrador tagja van – kicsik, nagyok, fiatalok, öregek, érzékenyek és „bármit-de-bármit-megeszek-amihez hozzáférek” típusúak, betegek és egészségesek - ekkora bandával kiemelten igaz - csak megfelelő logisztika mellett működik gond nélkül a napi barf!

Íme a Farkaskonyha 8 TIPPJE a bosszúságoktól mentes barfozáshoz nyárra:

  1. A nyers húst mindig a hűtő legalsó polcán, akár egyik fiókjában tárold, hogy az olvadozó húslé még véletlenül se tudjon ráfolyni semmi egyéb élelmiszerre. Kiemelten fontos ez akkor, ha „osztozol” kutyáddal a hűtőszekrényen.
  2. A fagyasztott húst a hűtőszekrényben olvaszd ki, ne a konyhapultra kitéve a melegben. Így legalább 24-36 óra kell a kiolvadásához. Tervezz előre, hidd el, gyorsan rutinná válik, és ezzel sok bosszúságtól kímélheted meg magad (na és persze a családot is). A szag ugyanis nemcsak kellemetlen, hanem azt is jelenti, köszönik jól vannak, és szaporodnak a kórokozók. A hűtőben olvasztva nem lesz szaga a húsnak, ellentétben azzal az esettel, ha kivennéd a fagyasztóból reggel, és egész napra kint maradna a melegben.
  3. Mindig csak annyit olvassz ki, amennyit 1-2 napon belül megesznek a kutyák.
  4. Semmiképpen NE hagyd kedvenced előtt a kaját! Ha nem eszi meg, irány vissza a hűtőbe, fedd le, és kínáld fel neki később. Ha nem így teszel, megjelenhetnek a váratlan vendégek, legyek, vagy a „láthatatlan” kórokozók, így például a szalmonella. A legtöbb kórokozóval bár kedvenced szervezete (ha egészséges) általában gond nélkül megbirkózik, mégis szerintem egyetértünk, hogy a fertőzésveszély, és az általános higiénia érdekében jobb, ha elkerülöd ezeket a problémákat.
  5. Ha frissen, nem fagyasztva veszed a húst, és Te magad porciózod ki fagyasztás előtt, akkor azt ugyanolyan higiéniai körülmények között tedd, mintha a család számára készítenél elő húst. Előtte és utána tisztítsd meg, fertőtlenítsd le a konyhapultot, a húsokat amíg nem fagyasztod le, tárold hűtőben, csak úgy, mintha a család számára készítenél vacsorát. Semmi új nincs ebben.
  6. Ne vegyél bizonytalan származású vágóhídi melléktermékeket, pláne nyáron ne. Ha pedig osztozol kedvenceddel a fagyasztón, akkor semmiképpen!
  7. A zacskóban vásárolt húst azonnal vedd ki a nylonból, amint kivetted a fagyasztóból. A nylon felületén ugyanis könnyen és gyorsan megtapadnak a kórokozók.
  8. Érzékenyebb gyomrú kutyusok / cicák kedvéért: a félig fagyos hústól kedvencednek hasmenése lehet. Ha kedvenced érzékeny emésztésű, akkor inkább ugorj be egy henteshez és vegyél neki egy kis friss húst aznapra, a félig fagyos husi pedig jó lesz másnap!

Fenti tippek nagy részét valószínűleg már alkalmazod, remélem, azért sikerült egy-két praktikus ötletet adni a mindennapok megkönnyítéséhez, és egy-két családi vita elkerüléséhez:-).

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha