allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

Zöldség, gyümölcs - van-e keresnivalójuk a kutyatálban?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Zöldség, gyümölcs - van-e keresnivalójuk a kutyatálban?

Egymásnak ellentmondó információkat lehet olvasni arról. hogy a kutyának egyáltalán szüksége van -e rostokra, azaz kell -e, hogy a nyers hús, csontos hús és belsőségek mellett zöldségeket is kapjon?

Egyáltalán képes -e a kutya a rostok emésztésére? Fölösleges időtöltés, vagy tényleg célszerű aprítani, turmixolni a zöldségeket, gyümölcsöket kedvenceink étrendjében?

Nézzük meg ezt a kérdést szakmai szemmel, szakirodalmi adatokra támaszkodva:

A kutya egészséges étrendjében a zöldségekre, gyümölcsökre elsődlegesen a rostok, ballasztanyagok miatt van szükség.

Nem elhanyagolhatóak az antioxidáns tulajdonságaik, a másodlagos növényi hatóanyagtartalmuk, így a karotinoid, flavonoid tartalmuk, és végül a vitamin és ásványi anyag tartalmuk sem.

Említésre méltó a zöldségek, így például a cékla: Ismeretes, hogy egyes daganatos betegségek kialakulásának kockázatát nagymértékben csökkenti a zöldségek flavoniodtartalma. A flavoniodok antioxidáns hatásúak, megkötik a káros szabadgyököket.

Színanyagainak köszönhetően a cékla káros szabadgyököket megkötő hatása kiemelkedően magas, a kutyák ráadásul édeskés íze miatt szívesen eszik!

Nem mellesleg a zöldségek telítettség érzetet adnak, és javítják a gyomorperisztaltikát, a bélmozgásokat, amelyek segítségével végighalad a tápanyag az emésztőrendszeren.

A kutyáknak, csakúgy mint minden ragadozónak, szüksége van nehezen, vagy nem emészthető összetevőkre az étrendben.

A barf étrenddel amit szimulálni próbálunk, az a ragadozók étrendje, amelyben vannak nehezen vagy nem emészthető, nem hasznosuló részek.

Pont, mint a prédaállat gyomortartalmának egy része, amelyik mindig tartalmaz növényi összetevőket, például a megevett füvet (pl búzafű), és / vagy gyógynövényeket. Valamint a prédaállat karmait, tollát, szőrét, illetve a növényevők székletét is előszeretettel fogyasztanak a ragadozók (talán így már nem meglepő, hogy a kutyáink is:-)

Mindezek bár csak részben, vagy egyáltalán nem emésztődnek, mégis fontos szerepet töltenek be az étrendben, hiszen tisztítják a gyomrot, a beleket, segítenek a bélflóra karbantartásában. A „jó-baktériumok” a gyomorban ugyanis bizonyos rostokkal „táplálkoznak”.

Az élelmi rost összetételét tekintve legnagyobb részben nem emészthető szénhidrát.

Rostokra tehát igenis szükség van. Arra kell csak figyelni, hogy az eledel rosttartalma ne haladja meg a kívánt mértéket.

Irányadóként mindig tekinthetünk egy prédaállatot, ha a kutyád szőröstül-bőröstül elfogyasztaná azt, és kint élne a szabadban, tehát hozzájutna fűhöz, növényevő székletéhez korlátozás nélkül, akkor körülbelül mennyit rosthoz jutna hozzá.

Ez a szám 1-1,5% szárazanyag tartalomra vetítve.

Mielőtt elkezdenéd ezt kalkulálni, nézzünk inkább szakmailag alátámasztott adatokat Dr. Meyer-Zenthek állatorvosok által írt szakirodalomból:

Ahhoz, hogy a kutya által elfogyasztott táplálék emészthetősége a lehető legmagasabb szinten legyen, a szárazanyagban 1-1,5% rostra van szüksége az étrendjében.

Számoljuk végig ezt a példát mondjuk a már említett céklával:

cékla rosttartalma: ~ 2,8%

Ajánlások szerint egy 30 kg-s kutya napi étel adagja ~ 600 gramm (~ 2%),

~ 20%-a a zöldség-gyümölcs tartalma, azaz 120 gramm.

A céklás példánál maradva, 20% zöldséggel kalkulálva, 120 gramm céklának a rosttartalma: 3,36 gramm.

Azt mondtuk, hogy szárazanyagra vetítve 1-1,5% rostra van szükség: 600 gramm barf menünél a szárazanyag ~ 210 gramm, így a ~ 3,36 gramm rosttartalom ideális.

A gabonafélék rosttartalma ennél általában magasabb, ezért is vesszük rögtön észre a széklet mennyiségének gyarapodását, ha gabonát etetünk. Ezért sem célszerű 5-10%-nál többet etetni belőlük.

Ha a kutya étrendjében túl sok a rost, azaz zöldség, illetve a gabona, vagy az azt helyettesítő burgonya (pl gabonamentes szárazeledelekben) akkor jóval több széklete lesz a kutyának. Az eledel hasznosulása a fenti ajánlott mértéket meghaladó rostmennyiség esetén ugyanis rosszabb lesz.

Ezért van az, hogy a gazdiknak nyers étrendre történő átállás után kevesebbet kell kakit takarítaniuk séta közben és a kertben, mert a széklet mennyisége a magas hasznosulás miatt jelentősen csökken.

A zöldségekkel - rostokkal befolyásolható a széklet keménysége, főként idősebb kutyáknál, akik hajlamosabbak kemény székletre, ha picit emeljük a rost mennyiségét, egészségesebb lesz a kutya széklete már ránézésre is.

Ezt bizonyítja az a tény is, hogy számos pozitív visszajelzést kapunk például a Zöldike zöldségkeverékünkkel kapcsolatban a széklet minőségét illetően, lazítja a székletet.

Nem hiábavaló az aprítás, turmixolás: a jobb emészthetőséget szolgálja ugyanis, ha az étrend részét képező növényi részek cellastruktúrája nyitva van. Ezt pedig tudod elérni, hogy nagyon apróra lereszeled, leturmixolod a zöldséget.

Ha lehet, jó érett, vagy akár túlérett gyümölcsöt-zöldséget etess, és akár picit meg is párolhatod, ha van erre időd és energiád, és ha kedvenced szívesebben megeszi így! Sok kutyus nem szereti nyersen a zöldséget, párolva már annál inkább.

Éppen emiatt van a Zöldike zöldségkeverékünk, és a Tökjó-Mixünk is apróra, 2-4 mm méretre vágva.

Summa summarum – a rostokra igenis szükség van, egyszerűen csak figyelj arra, hogy az arányok stimmeljenek. A megfelelő arányok kisebb mértékben függhetnek életkortól, aktivitástól is, ezért is szeretek inkább tól-ig, körülbelüli adatokat megadni, mint minden más barf összetevő kapcsán is.

Természetesen, mint ahogyan mi emberek is mind mások vagyunk, minden kutya egy-egy különleges kis teremtmény, ami egyiknek jó, nem biztos hogy a másiknak is beválik.

Pontosan ugyanolyan élőlények, mint mi, akiknek eltérőek lehetnek a szükségleteik.

Százalék számítások helyett a fenti adatokat éppen ezért inkább csak vonalvezetőként használd, hogy az arányok körülbelül stimmeljenek. Legcélravezetőbb az, ha figyeled kedvencedet, és próbálod kitapasztalni, nála mi válik be legjobban.

Éppen ez a legfantasztikusabb a BARF étrendben – minden egyes kutya egyedi igényeihez tudjuk testre szabni az étrendet, és évszaktól, aktuális aktivitástól, élethelyzettől függően tudunk rajta picit változtatni, ha szükségesnek érezzük.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha