allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Vegyesen etetsz tápot és nyers húst? Mikor ne tedd?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Vegyesen etetsz tápot és nyers húst? Mikor ne tedd?

A Helsinki Állatorvostudományi Egyetemen az allergia gyakoriságát és a kutyák étrendjének összefüggéseit vizsgálták.

Arra a következtetésre jutottak, hogy az étrendben már 20% nyers összetevő esetén csökken az allergia előfordulása, az állati fehérjék közül ELSŐSORBAN A NYERS HÚS ÉS A NYERS CSONTOK HATÁSÁRA.

Ugyanakkor a kutatás adatai szerint a tápok, valamint a feldolgozott rágócsontok etetése növelik az allergia, és az atópiás dermatitis előfordulását is. Egy dolog tehát a kutatás szerint is biztosan kijelenthető: kedvencednek csak jót teszel vele, ha nyers húst is kap, sokkal jobb, mintha csak tápon élne.

Sokszor teszitek fel a kérdést: LEHET -E KEVERNI A TÁPOT A BARFFAL? Talán nem a legjobb megoldás, de nem is elvetendő. Miért?

 

BIZTOSAN MEGVAN MINDEN TÁPANYAG A KUTYÁD BARF ÉTRENDJÉBEN?

Sokan azért etetnek vegyesen - azaz barf mellett tápot is, mert tartanak attól, hogy a kedvencük nem jut hozzá bizonyos vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz, vagy nem megfelelő arányban. Ha ez már benned is felmerült a barf kapcsán, akkor nyugodj meg, nem vagy vele egyedül. Bár valójában nem kell ettől félned, de ismerem ezt az érzést, és tudom, hogy ezt én most hiába mondom, amíg nincs gyakorlati tapasztalatod a barffal.

Erre az aggodalomra ma már tökéletes megoldást jelent a MUSH BARF MENÜ, amely egy komplett barf menü Finnországból, amely a kutyád számára ideális arányban tartalmaz fehérjét, zsírt, rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat, többek között a sok vitára okot adó kálcium és foszfor is.

Tény: Kedvenced számára nincs egészségesebb és biztonságosabb étrend, mint a barf. Legnagyobb előnye éppen az, hogy kedvenced természetes formában jut hozzá minden tápanyaghoz, vitaminhoz, ásványi anyaghoz.

Ha mindenképpen szeretnél tápot is etetni, legalábbis eleinte, mert bármilyen okból félsz a teljes átállástól, esetleg kényelmi szempontok miatt adsz néha tápot, az egyetlen fontos dolog, hogy ne egy étkezésen belül keverd a húst a táppal. Inkább adj egyik nap tápot, másik nap húst.

MIÉRT NE KEVERD EGY ÉTKEZÉSEN BELÜL A TÁPOT A BARFFAL?

Mert máshogyan emésztődik a táp, mint a nyers hús - ezért nem célszerű őket egy étkezésen belül keverni, mert megnehezíted az emésztőrendszer dolgát.

Vannak, akik azon az állásponton vannak, hogy nem szabad keverni a kettőt egyáltalán, el kell dönteni, mit etetsz. Ezzel egyáltalán nem értek egyet, ennél nyitottabban állok a kérdéshez. Gondolj csak vissza a cikk elején hivatkozott kutatás eredményeire: már 20% nyers összetevő az étrendben számos pozitív élettani hatással bír.

AMIKOR SEMMIKÉPPEN NE ETESS EZT IS - AZT IS

Egy esetben nem javaslom a BARFOT és a tápot semmilyen szinten keverni: ha kedvenced emésztőrendszere érzékeny, nehezen tolerálja a váltásokat, vagy valamilyen betegségben szenved, esetleg allergiás.

Ha ugyanis érzékeny az emésztése, akkor egy-egy váltás, átállás megterheli a gyomor és béltraktust, ezért kerülendő. Ha kedvenced emésztése érzékeny, biztos, hogy hosszú távon a legjobb megoldás a barf, és ez esetben nem érdemes tápot adnod neki, még felváltva sem.

Ha csak azért etetsz tápot is, mert félsz attól, vajon megkap-e mindent, amire szüksége van, etess vele inkább Musht barf menüket. A Mush menük komplett fagyasztott eledelek Finnországból, amelyekben minden összetevő megfelelő arányban található meg, ráadásul a praktikus, golyós kiszerelésnek köszönhetően kényelmesen, precízen, és higiénikusan adagolható.

Summa summárum, azt vallom tehát, hogy talán nem tökéletes megoldás, ha hol húst etetsz, hol pedig tápot, de első lépésnek igenis megfelel.

Ez ugyanolyan, mintha azt kérdezném, mi a jobb, ha minden nap gyorskaját, készkaját eszel és mondjuk cukros üdítőt iszol hozzá, vagy ha csak néha-néha vetemedsz ilyenre, amikor nincs másra időd?

Ugye százból százan válaszolnánk erre azt, hogy ha nincs időd másra, vagy éppen utazol, akkor belefér egy-egy gyorskaja, de ha teheted, akkor egyél frissen készített, egészséges élelmiszereket. Ugyanez igaz kedvenceink étrendjére is.

Persze ha megteheted, adj kedvencednek minden nap friss, nyers eledelt, de ha valami miatt ez nem kivitelezhető, akkor legalább hetente párszor adj neki barf menüt, hidd el, így is sokat teszel az egészségéért.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha