allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Barf egyszerűen, megbízható forrásból: útkeresés Finnországtól Budapestig

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Barf egyszerűen, megbízható forrásból: útkeresés Finnországtól Budapestig

Volt egyszer, hol nem volt egy kutyás lány, aki álmodott egy nagyot. Az a típus, akit a „nem-kutyás” barátok és a család is fanatikus-kutyásnak gondolnak. (értsd: nem kutyások szemében irreálisnak tűnik a viselkedése, a kutyák kapcsán nem ismer kompromisszumot, sem lehetetlent. Elmegy a falig. Fontossági sorrendben nála szinte minden csak a kutyák után következik. Cselekedeteit csak egy kutyás tudja megérteni.... olyan kutyás, mint mondjuk akár Te?

Mindig a legjobbat akartam a kutyáimnak. Kompromisszum nélkül. Te is? Akkor van valami közös bennünk.

Emlékszem, amikor tizenöt éve Ausztriából hoztunk Brendának hypoallergén tápot. 2009 óta, amióta a cégünk él, felbecsülhetetlen értékű gyakorlati tapasztalatra tettünk szert. Számos állatorvossal, tenyésztővel dolgozunk együtt.

Felismertük, hogy igenis van a tápoknál egészségesebb alternatíva. A felismerést 2012-től kezdve tanulás, munka, kutatások, fejlesztések, saját tapasztalat gyűjtés követte. Szenvedélyemmé vált a dietetika.

Anno mind a nyolc kutyával, öreggel, fiatallal, beteggel, munkakutyával egy csapásra álltunk át barfra... Mennyit tudnék mesélni a kezdeti izgalmakról. Hogy ne tudnám, mik a dilemmák egy átálláskor, hiszen én is átestem rajta!..

A gyakorlati tudás mellett szakmai tudásra vágytam, kutattam, tanultam éjjel-nappal, munka után, hétvégén, hobby, pihenés helyett is. A Németországban végzett kisállat dietetikus iskolát, amelyet BARF szakirányon végeztem, továbbképzések sora követi ma is.

Az elmúlt évek során több száz kutya étrendváltásánál a gyakorlatban is azt tapasztalom nap mint nap, hogy hatalmas segítség egy érzékenyebb szervezetű kutyának a barf.

A barf jelentése a kutya biológiai igényeinek megfelelően összeállított nyers étrend. Ennek ellenére pár éve még óriási volt a szakadék az állatorvosok és gazdik között a barf kapcsán.

Persze ez még ma is megvan, de nem lehetetlen ezen változtatni, ha kellő nyitottsággal, intelligenciával áll hozzá mindkét fél. Ma már erről is szólnak a mindennapjaim, sokat dolgozunk ezen.

Az Állatorvostudományi Egyetemen tartott előadásaim pozitív fogadtatása azt igazolja vissza, hogy egyre több állatorvos nyitottan áll a barfhoz, és inkább a szakmailag megalapozott információ hiánya okozza az elutasítást.

Sokaknak segítettem, segítek ma is átállni barf étrendre. Ismerem, hiszen tapasztaltam a tápokat, tisztában vagyok a gyártástechnológiával, a termékek összetételével, a nemzetközi szabályozással.

Egy biztos: óriási változást hoz egy kutya általános állapotában, erőnlétében, szőr és bőrkondíciójában, immunrendszerében, a mozgásszervek, az emésztőredszer állapotában a barf, csökken a fogkő, megszűnik a szájszag - hogy csak a legszembetűnőbb változásokat említsem.

Tudom, hogy nem barfozhat mindenki, van aki soha nem is fog. Egyetlen hátránya ugyanis van: IDŐIGÉNYES, és alapszintű TUDÁST igényel.

Ha a gazdinak van ideje, és szeretné megtanulni, szívesen segítek, hogy jól csinálja. Ezért született a népszerű Barf 1x1, ami egy átfogó alapszintű tudást ad a barf étrendről, és sok ezer kutyásnak segít a felmerülő kérdések megválaszolásában.

A vágyam az volt, hogy annak a kezébe is adhassak megoldást, akinek nincs energiája a család, munka mellett, hogy maga mixeljen barf menüt, mégis szeretné kedvencét egészségesen táplálni.

Éveken át fáradhatatlanul kerestem a kompromisszumoktól mentes barf menüt, amit öltöny nyakkendőben is oda tudsz adni kedvencednek.

Egyszerűen hangzik? Mégsem volt az. Van néhány gyártó Európában, közöttük egész jók is. És itt a baj – nekem ez nem elég. A tökéletest kerestem. Nagyon messze innen, az ezer tavak országában két év után megtaláltam.

Miközben nagykabátban sétáltunk az alapanyag raktárban, a minőségellenőrzésen, a gyártóüzemben a világ végén Pietasaariban, már tudtam: ez az amit kerestünk.

Aláírtuk a magyarországi disztribúciós megállapodást a Mush-al. Könnyen megtaláltuk a közös hangot, és nem csak azért, mert az ő logojukból is lehet a akár farkasra asszociálni (bár persze inkább husky), és nem is csak azért, mert a finnek elvileg rokonaink.

Tudtad, hogy júliusban ott nem megy le a nap, éjszaka is világos van? Olyan szürkületféle. „Hogy lehet így aludni?” - kérdeztem az ügyvezetőt, - „úgy, hogy becsukod a szemed” – mondta viccesen.

Sokszor nincs sötétítő az ablakokon, örülnek, ha fényt látnak, amire télen alig van példa – hogy emiatt, vagy az izgalomnak köszönhetően nem tudtam aludni, mert két év, és sok-sok gyár végiglátogatása után végre megvolt, amit kerestünk – jó kérdés.

Eltartott egy ideig, hogy a menü mellé a megfelelő logisztikai hátteret is kiépítsük, hogy mindezt úgy tegyük elérhetővé itthon, hogy a menü tökéletes minőségben érkezzen meg hozzád.

Nagyon vártam a napot, hogy megoszthassam veled, miért éppen ehhez adtuk a Farkaskonyha nevet, miért egyesültek a finn és a magyar farkasok:
A Mush Vaisto komplett menük teljes értékű eledelek, a nemzetközi előírásoknak megfelelő mennyiségű vitamin és ásványi anyag tartalommal.

Azt mondod a tápok is? Na igen, csakhogy van egy óriási különbség: a Mush barf menüben a vitaminok és ásványi anyagok nem szintetikusak, hanem az összetevőkben, természetes módon vannak jelen.

A tápok esetében ez technológiai okokból sem lehetséges. Ez volt a legfontosabb szempont a döntésnél. A természetes vitaminok és ásványi anyagok hasznosulása köztudottan sokszorosa a szintetikus vitaminokénak.

A menüket választva tudás és különösebb előkészület nélkül is kipróbálhatja bárki a barfot. Több évtizedes szakmai múlttal rendelkező gyártótól érkezik, ahol folyamatos termékfejlesztés, és non-stop állatorvosi kontroll, minőségellenőrzés zajlik. Nem kell azon gondolkozni, megvan -e benne minden. Nem csak találomra összedobott menükről van szó.

A hat kutyánkat mosogatással együtt is max. 10 perc alatt tudom megetetni, nem fröcsög, nem kennek össze semmit, nem hordják szét a lakásban - munka után, vagy egy üzleti vacsora, színház előtt, akár öltöny nyakkendőben, csini ruhában is meg tudok etetni.
Könnyen adagolható, egy golyó kb. 25 gramm - gyorsan kiszámolható, mennyit kell egy vacsorára kivenni a fagyasztóból
A menük változatos fehérje (többféle hús) felhasználásával készülnek, így nem lesz egyoldalú a táplálás.

Finnországban jóval kevesebb antibiotikumot használnak. Antibiotikumot beteg állat kap. Megelőzésképpen, hogy nehogy megbetegedjen, nem adnak az állatoknak antibiotikumot. (... bárcsak itthon is így lenne. Tudtad, hogy az antibiotikum maradványok jelentős része hőkezeléssel sem semmisül meg? Szóval fellelhető az ételeinkben, és kedvenceink ételeiben is, sajnos (félreértés ne essék, a tápokban is!)

Mivel van aki kifejezetten örömmel rakja össze kedvence étrendjét (én is, amikor van elég időm rá), nagyon sokan barfoznak már ma is, menük nélkül is, a Farkaskonyha termékpaletta nem csak komplett barf menükkel, hanem a barf étrend részét képező fagyasztott termékekkel is bővült.

Szerencsére egymásra találtunk egy német gyártóval, akikkel szintén közös nyelvet beszélünk, mert ugyanannyira a minőség elkötelezettjei, mint mi magunk, csak hab a torán, hogy még a hobbynk is közös - így hamar sikerült döntést hozni.

Előre kiporciózott fagyasztott húsokat, pacalt és belsőségeket is megtalálsz a kínálatunkban. A kínálat még nem teljes, folyamatosan bővítjük, mivel azonban hasonlóan magas elvárásaink vannak minőség tekintetében, mint a menü esetében, ez egy lassabb folyamat.

Minden fagyasztott termékünk fent van a webshopban, már kiszállítással is rendelhetőek. Az üzletünkben személyesen is megnézheted őket, és szívesen segítünk akkor is, ha segítségre van szükséged a barf étrend kapcsán.

Szeretettel várunk, ismerkedj meg fagyasztott termékeinkkel, ha kérdésed van, írj nekünk a hello@farkaskonyha.hu email címre.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha