allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

Érik a szőlő.... na de eheti-e a kutyád?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Érik a szőlő.... na de eheti-e a kutyád?

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, amelyekről itt-ott, különböző fórumokon elterjed, hogy mérgezőek a kutyákra, máshol ugyanazokról azt írják, jótékony hatásúak. Ilyen gyümölcs például a szőlő. Mi az igazság...? Lassan érik a szőlő, a kutyák pedig imádják! Eheti-e kedvenced a szőlőt és mazsolát, vagy sem....?

Előfordult, hogy Németországban állatorvosok jelentettek kutyákon tapasztalt, szőlő, illetve mazsola fogyasztására visszavezethető mérgezéses tüneteket.

Kutatásokkal ismereteim szerint nem sikerült bizonyítani, hogy a szőlő valóban mérgező lenne a kutyákra nézve. Az is elképzelhető, hogy a szőlőn lévő permetszer okozhatott mérgezéses tüneteket a jelentett esetekben.

Nálunk a kutyák szinte „legelik” a szőlőt évről évre, fehéret, kéket, direkt termőt, borszőlőt egyaránt, és soha egyiknek sem volt tőle semmi baja.

Juliette Bairacli Levy, aki a gyógynövények kutyákon történő alkalmazásának legnagyobb szaktekintélye volt, azt mondta, hogy az alatt a 70 év alatt, amíg kutyákat tartott, étrendet és gyógynövény keverékeket állított össze több ezer kutyának SOHA nem tapasztalt mérgezést a szőlő miatt.

Fentiek alapján mindenki döntse el maga, hogy ehet-e kedvence szőlőt / mazsolát vagy sem. A mi labradorjaink hosszú évek óta szüretelik jóízűen a szőlőt - tény hogy a mi szőlőnk permetszerrel nem találkozik.

Mindenesetre ha a szőlő, vagy bármilyen zöldség-gyümölcs kapcsán kételyed merül fel, egyszerűen hagyd ki az étrendből - nem érdemes izgulnod egyetlen kérdőjeles összetevő miatt.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha