allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Érik a szőlő.... na de eheti-e a kutyád?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Érik a szőlő.... na de eheti-e a kutyád?

Vannak olyan zöldségek, gyümölcsök, gyógynövények, amelyekről itt-ott, különböző fórumokon elterjed, hogy mérgezőek a kutyákra, máshol ugyanazokról azt írják, jótékony hatásúak. Ilyen gyümölcs például a szőlő. Mi az igazság...? Lassan érik a szőlő, a kutyák pedig imádják! Eheti-e kedvenced a szőlőt és mazsolát, vagy sem....?

Előfordult, hogy Németországban állatorvosok jelentettek kutyákon tapasztalt, szőlő, illetve mazsola fogyasztására visszavezethető mérgezéses tüneteket.

Kutatásokkal ismereteim szerint nem sikerült bizonyítani, hogy a szőlő valóban mérgező lenne a kutyákra nézve. Az is elképzelhető, hogy a szőlőn lévő permetszer okozhatott mérgezéses tüneteket a jelentett esetekben.

Nálunk a kutyák szinte „legelik” a szőlőt évről évre, fehéret, kéket, direkt termőt, borszőlőt egyaránt, és soha egyiknek sem volt tőle semmi baja.

Juliette Bairacli Levy, aki a gyógynövények kutyákon történő alkalmazásának legnagyobb szaktekintélye volt, azt mondta, hogy az alatt a 70 év alatt, amíg kutyákat tartott, étrendet és gyógynövény keverékeket állított össze több ezer kutyának SOHA nem tapasztalt mérgezést a szőlő miatt.

Fentiek alapján mindenki döntse el maga, hogy ehet-e kedvence szőlőt / mazsolát vagy sem. A mi labradorjaink hosszú évek óta szüretelik jóízűen a szőlőt - tény hogy a mi szőlőnk permetszerrel nem találkozik.

Mindenesetre ha a szőlő, vagy bármilyen zöldség-gyümölcs kapcsán kételyed merül fel, egyszerűen hagyd ki az étrendből - nem érdemes izgulnod egyetlen kérdőjeles összetevő miatt.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha