BARF gyorstalpaló 4 PERCBEN

amit tudnod kell a kutyád BARF étrendjéről egyszerűen és közérthetően

Bár a kutyák, cicák BARF etetése első hallásra bonyolultnak tűnhet, valójában végtelenül egyszerű.

Ígérem, a cikk elolvasását követően jól át fogod látni a BARF alapjait, így azt is el tudod dönteni, van-e értelme jobban beleásnod magad a témába, vagy sem.

A BARF NÉPSZERŰSÉGÉNEK OKA

Ismersz olyat, akinek a kutyája allergiás? Esetleg a Tied is az?

Tudtad, hogy ma már a kutyák mintegy 20%-a küzd az allergia tüneteivel? Miközben közelebb állnak hozzánk, mint valaha, egyre jobban sújtják őket is hasonló civilizációs betegségek, mint minket, embereket.

Nem volt ez mindig így: nagymamáink idején nemcsak az allergia volt ismeretlen, de az elhízott kutya látványa sem volt jellemző.

Mára a túlsúly és az allergia lett kedvenceink két leggyakoribb civilizációs betegsége, és pontosan ez az oka annak, hogy a BARF étrend egyre népszerűbbé válik.

Amikor felmerül az allergia, vagy más civilizációs betegség, a gazdik gyakran kutyás ismerősök sikertörténetein felbuzdulva a kiutat a BARF étrendben látják.

A kezdeti lelkesedést aztán hamar felválthatja a kétség, hiszen a BARF kapcsán is lehet olvasni mindenfélét a Facebookon önjelölt szakértőktől, majd mindennek az ellenkezőjét is.

Nem könnyíti a helyzetet, hogy ma még itthon az állatorvosok döntő többségének is meglepően kevés ismerete van a témáról, és számos tévhit, városi legenda is kering a BARF kapcsán.

Épp ezért nézzük most a BARF lényegét 4 percben!

Ismerkedj meg a BARF alapelvekkel!

MI AZ A BARF?

Nyers étrend - persze, ezt ma már talán minden kutyás tudja. No de nyers étrend és a BARF között fényévnyi különbségek lehetnek. Sokan sokfélét értenek nyersetetés alatt.

Nem minden nyersetetés BARF, de a BARF mindig nyersetetés - annak egy szakszerű, professzionális, egészséges módja, amely a civilizációs ártalmak elleni harcban visszafordul a természetes tápláláshoz.

A kutyatálban 100%-ban természetes összetevőkből modellez le egy prédaállatot, amellyel egy ragadozó a természetben is táplálkozhatna. Persze leegyszerűsítve, praktikus, előkészített formában elérhető alapanyagokból - szóval ne képzelj egy mészárszéket magad elé, semmi szükség rá, szerencsére! 

A BARF az angol “Biologically Appropriate Raw Food” rövidítése, azaz biológiailag megfelelő nyers étrend.

Szögezzük le: a csirkefej, láb, nyak etetése önmagában nem egyenlő a BARF-al. Óriási tévhit, hogy a BARF maradékok, csontos részek, vágóhídi melléktermékek etetését jelentené, vagy hogy egyfajta olcsó etetési forma lenne. A jó minőségű, ellenőrzött forrásból származó hús nem olcsó.

Ha azért nézegeted a BARF étrendet mint alternatívát, hogy jelentősen csökkentsd az etetési költségeidet, várhatóan csalódni fogsz, mert a jó minőségű hús nem olcsó.

Ellenben ha azért, mert kedvenced számára minél természetesebb, változatosabb étrendet szeretnél biztosítani, nézzük a következő pontot!

A BARF ÖSSZETEVŐI

A kutyáknak, cicáknak ragadozó gyomra van. Kétségtelen, hogy a húst tudják legjobb hatékonysággal emészteni. Nem véletlen, hogy a legtöbb tápgyártó reklámjában megjelenik érvként a magas hústartalom.

Egy jól összeállított BARF menü 80-95%-ban állati eredetű és 5-20%-ban növényi eredetű összetevőkből áll.

A menü alapja az izomhús, csontos részek és belsőség. Persze nyersen. Ez adja a kutyák menüjében a 80-95%-ot. A cicák esetében a hús aránya 95% legyen.

fennmaradó 5-20 % lesz a zöldség, esetleg kevés gyümölcs.

Mindezt nyakon öntöd egy kis hidegen sajtolt növényi olajjal (kendermag, lenmag) vagy lazacolajjal és kész vagy,

Élethelyzettől, egyéni érzékenységektől függően mindezt persze megspékelheted természetes étrend-kiegészítőkkel, algákkal, gyógynövényekkel. Igény szerint, akár kúraszerűen is támogathatod kedvenced immunrendszerét, ízületeit természetes vitaminokkal. 

Törekedj a változatosságra: egy ideális menüben van szárnyas, emlős (akár vad) és hal is - utóbbi gyakran lazac, a gazdag Omega-3 zsírsav tartalma miatt.

A növényi összetevők tekintetében is bátran légy kreatív: legjobb, ha idényjellegű zöldséget, salátát, gyümölcsöket választasz. 

A HELYES ARÁNYOK

A BARF arányainak megértéséhez képzelj magad elé egy lehetséges prédaállatot, mondjuk egy fácánt.

Gondold végig, mennyi húst, csontos részt, belsőséget tartalmaz. Nagyságrendileg ezek lesznek az ideális arányok a BARF étrendben.

A különbség csupán annyi, hogy mivel nem etetünk szőrt, tollat, ezért a szükséges ballasztanyagokat növényi rostok, azaz zöldség és gyümölcs formájában biztosítjuk.

NAPI MENNYISÉG

Kedvenced testsúlyából könnyen kiszámolható a menü mennyisége: az ideális napi adag kedvenced testsúlyának a 2-5%-a között lesz, mérettől és egyéni alkattól is függően.

Akkor most 2 vagy 5%?

Ha kutyád van:
kistestű
(10 kg alatt)
~3-5%
közepes testű
(10-25 kg)
~2-3%
nagytestű
(25 kg+)
~2%

Azaz egy 25 kg-s kutya napi adagja ~500 gramm körül lesz.

Ennél több lehet, ha nagyon aktív sportkutyáról, munkakutyáról van szó és ellenkezőleg, kevesebb lesz az adagja, ha kevésbé aktív, idős kutya, esetleg senior.

Ha cicád van:

A súlyának 3-5%-a lesz a cicád napi barf menü adagja, ami szintén aktivitástól, életmódtól is nagymértékben függ.

MENÜ VAGY PORCIÓZÁS?

Kedvenced barf menüjét összeállíthatod otthon te magad is, és persze vannak komplett menük, amiket csak kiolvasztasz és már szervírozhatod is.

A komplett menükkel megúszható a kezdeti aggodalom, hogy mindent megkap-e, amire szüksége van?

Jól jön rohanós napokon, alkalomadtán, vagy rendszeresen. Menüt akkor is bátran választhatsz, ha aggódsz a csont etetés miatt, hiszen a menükben a csont le van darálva.

Az egyetlen, amire a BARF kapcsán figyelned kell: a menük és húsok minősége - ez a kulcsa a biztonságos barfozásnak. A menükben az ellenőrzött minőségű összetevőkre, a helyes arányokra a megfelelő minőségbiztosítással, tapasztalattal és komoly szakmai háttérrel rendelkező gyártó a garancia.

ETETÉSI KÖLTSÉGEK

Nem kérdés, hogy a havi ráfordításod kevesebb lesz, ha házilag állítod össze a menüt. Az, hogy porciózásban, vagy menüben célszerű gondolkodnod, attól is függ, hogy egy 6 kilós kanapéragadozóval élsz együtt, vagy 30 kiló feletti farkaskáid vannak.

A porciózás egyben lehetőség is a kreatívkodásra és a menü kedvenced egyéni igényei szerinti összeállítására. Kövesd a Farkaskonyha séfjét a TIKTOK csatornánkon a kreatív, változatos menükért!

Megvagyunk - immár tudod:

✓ Mennyi lesz kedvenced napi adagja

✓ Van egy csekklistád a BARF menü összetevőiről és a helyes arányokról

✓ Érted a komplett menü és a mixeld magad BARF közötti különbséget

Ha belevágnál, hiteles szakmai segítséget kaphatsz BARF 1x1 tudásanyagunkból, amely mára már több tízezer BARFOS gazdinak segített az első lépések megtételében.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha