allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

Öreg kutya, nem vén kutya - hogyan állj át, hogyan barfozz idős kutyával?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Öreg kutya, nem vén kutya - hogyan állj át, hogyan barfozz idős kutyával?

Az idős kutyák különleges társaink, akik hosszú éveket töltöttek hűségesen mellettünk, feltétlen szeretetükkel körbevéve minket. Látjuk a mozgásukon, a szőrükön, a viselkedésükön az idő múlását. Bizonyos kor felett már alkalmi süketté válnak, és csak azt hallják meg, amit szeretnének.. persze a korra tekintettel ezt meg is bocsátjuk nekik.

Így volt ezzel Bee kutyusunk is, aki már a 14. életévét is betöltötte, tavaly túlesett egy stroke-on, aminek következtében kissé lelassult a mozgása, ráadásul a szíve sem volt tökéletes már, ezzel együtt boldog öregkorát éli...

Az öregséget nehéz korban kifejezni, általában a 8 év feletti kutyákat szokás idős kutyaként, seniorként emlegetni, de ez természetesen sok mindentől függ. Függ attól, hogy nagy vagy kistestű kutyákról beszélünk, milyen fajta kutya a kedvencünk, és milyen életet élt, hogyan tartottuk, mit evett, volt-e rendszeresen mozgatva.

Mik az öregség jelei?

Az életkor helyett inkább az öregedés jeleit érdemes figyelni, és aszerint seniorként táplálni kedvencünket.

  • őszülés, főleg a fejen, arcon
  • hallás, látás romlása – bár ez sokszor csak szelektív:-)
  • fogak hullása, rágás nehezítettsége
  • figyelem lankadása, lelassuló mozgás, kevesebb mozgásigény

 

Tudtad például, hogy az idősebb kutyák ízlelőbimbói kevésbé érzékenyek? Emellett a nyáltermelésük is csökkenhet – ez indokolja, hogy sok idős kutyának az étvágya az életkor előrehaladtával csökken. Ez egy teljesen természetes jelenség, de nem minden kutyára igaz. Igi kutyánk például, aki most 12 éves, erre rácáfol, mert egy igazi haspók!

Ha úgy döntesz, hogy átállsz Barfra az idős kutyáddal, lehetséges, hogy étrendváltáskor eleinte a zöldségeket de akár a húst, belsőséget is meg kell picit párolnod, mert úgy szívesebben elfogyasztja

Ez fokozottan igaz, illetve szükséges lehet akkor, ha kedvenced egész életében konzervet, tápot evett.

A hőkezelés alól kivételt képez a csont, amit soha ne hőkezelj, mert hőkezelés után szilánkosra törik.

Hogyan állj át barfra idős kutyáddal?

Sok gazdi tanácstalan, többen kérdeztétek, hogy hány éves korig érdemes átállni egy kutyával a barf étrendre. Korban nincs megkötés. Az átállást megpróbálni mindenképpen, minden életkorban érdemes, ha az állat egészséges. Ha beteg, akkor speciális étrendre lehet szüksége, ezért ilyenkor kérj segítséget a menü megfelelő összeállításához.

A tapasztalat ugyanis az, hogy a friss, feldolgozatlan ételre történő átállás sok esetben jelentős javulást eredményez a kutyák általános állapotában, mozgékonyabbak lesznek, javul a szőr és bőrkondíciójuk, megszűnik a kellemetlen szájszag, csökken a fogkő.

Étrendváltásnál, pontosabban egyik tápról másikra történő átállásnál a fokozatosságot szokták javasolni a tápgyártók.

Ez a BARF étrend esetében is szükséges lehet, de semmiképpen nem úgy, hogy keverjük a tápot a nyers koszttal.

A tápok és a nyers étrend emésztése között ugyanis óriási a különbség. Az extrudált táp sokkal hosszabb idő alatt megy át az emésztőrendszeren, mint a nyers hús és zöldségek, ezért nem szerencsés keverni a kettőt.

 

Felnőtt, egészséges állat esetében legjobb, ha átálláskor az első nyers etetés előtt egy napig koplaltatod a kutyádat.

Nem kell ettől megijedni, ez a kutyák számára semmilyen problémát nem jelent, sőt, kifejezetten jót tesz az emésztőrendszerüknek.

A természetben egyébként is gyakran előfordul, hogy a ragadozók nem mindennap jutnak eledelhez.

A saját kutyáinknál szerdánként mi is be szoktunk iktatni egy koplalónapot. Próbálj ellenállni a szomorú szempároknak, amelyek nem fogják megérteni, hogy miért nincs aznap vacsi....

Ha valamilyen oknál fogva nem szeretnéd "éheztetni" kedvencedet, akkor ezen az egy napon etess pürésített, turmixolt zöldséget, vagy zöldség-mixet (gabona nélkül!) jól beáztatva. 

Ha ezt így magában nem eszi meg a kutyád, akkor elkeverheted egy kis májjal, vagy tejtermékkel - például natúr joghurttal. 

A lényeg, hogy az első napon ne etess gabonát, csontot és húst sem.

A koplalást követő napon már bátran etetheted kedvencedet nyers kajával, figyelve az alábbiakra:

- az első 1-2 napon ne adj neki csontot

ha félsz a csont etetéstől, vagy a kutyád nem tudja megenni vagy megemészteni – fogazata nem elég erős már, nem tud jól rágni – ez idős kutyáknál előfordul gondoskodj megfelelő kalcium kiegészítésről (a tojáshéjpor például nagyon jól hasznosuló kalcium forrás)

Egy kutya kalcium igénye 50 mg / ttkg, vegyünk mondjuk egy 30 kg-s kutyát, az ő kalcium igénye 1500 mg, azaz 1,5 gramm összesen. Ennyi kalcium egy csapott mérőkanálnyi, azaz 4 gramm bio tojáshéjporban van meg.

Miből mennyit?

Egy idős kutya napi tápanyag igénye a testsúlyának körülbelül 2%-a.

Egy 30 kg-s kutya napi adagja tehát 600 gramm. Ebben benne van a hús, csont, belsőség, zöldségek, és a gabona, ha adsz neki.

Az idős kutya étrendjének összetevői gyakorlatilag alapjaiban megegyezik a felnőtt kutya étrendjével: A menü 80%-a állati eredetű (azaz hús, csontos hús, belsőség), 20%-a növényi (zöldség, esetleg gabona)

Mi a különbség egy felnőtt és egy idős kutya étrendje között?

A lelassuló anyagcsere miatt inkább mennyiségben, szénhidrát és zsírtartalomban van némi különbség. Egy idősebb kutyának kevesebb szénhidrátra van szüksége, ezért a gabona a legtöbb esetben elhagyható.

A szénhidrát bevitelt csökkentsük inkább, mintsem a fehérje bevitelét!

Tévhit, hogy az idős kutyának kevesebb fehérjére van szüksége, mint fiatalabb társainak.

A jó minőségű fehérje (értsd: HÚS) nagyon fontos eleme egy egészséges étrendnek. A fehérje szerepe ugyanis a szövetek építése, és a szövetek egészségének fenntartása.

A fehérje mennyiség csökkentése, a nem elégséges fehérje bevitel azzal jár, hogy a szövetek leépülése felgyorsul, és az immunrendszer gyengül.

Az persze igaz, hogy mivel egy idős kutya vagy egy ivartalanított kutya is – mert tettetek fel ezzel kapcsolatban kérdést -  kevesebbet mozog, kevesebb energiára, kevesebb kalóriára van szüksége. Ezt azonban a fehérje csökkentése helyett inkább úgy próbáld elérni, hogy mondjuk nem adsz neki gabonát, ami szénhidrát, vagy kevésbé zsíros húst adsz neki. Ezt sem szabad azonban túlzásba vinni, mert a zsír szolgáltatja a barf étrendben az energiát. Figyelj tehát arra, hogy elegendő zsírt kapjon kedvenced.

Ha eddig tápot evett, akkor az étrendjének 40-55%-a szénhidrát volt. Ez akkor is igaz, ha gabonamentes tápot adsz neki.  Fontos tudni, hogy a gabonamentes táp ugyanis nem szénhidrát mentes.

A barf étrendben a szénhidrát mennyisége elenyésző, még akkor is, ha az étrendben a növényi összetevőkön belül van mondjuk 10% körüli gabona a zöldség mellett.

Tegyük fel kedvenced kicsit duci, és fogynia kellene, és át akarsz állni barfra. Ezt sem csak seniorokra értem, hanem hízásra hajlamos kutyusokra, ivartalanított kutyákra is, akik szintén hajlamosabbak a hízásra.

 

Ha tápot evett eddig, az eddigi szénhidrát bevitele drasztikusan csökken.

Szinte biztos, hogy az átállással megszűnnek a túlsúly problémák, ami nem csak külcsín, hanem jelentősen befolyásolja az ízületek terhelését, és megkönnyíti a szív és érrendszer dolgát.

Ha ennek ellenkezője a helyzet, nem szívesen eszik, és így is vékony, akkor is bátran átállhatsz, de figyelj arra, hogy elég zsíros legyen a hús, amit etetsz. A bőr alatt mindig van zsír, tehát etess bátran bőrös húsokat is.

A vékonyabb testalkatú kutyák barfra történő átállás után a jó minőségű fehérjének köszönhetően általában szintén jobb formába kerülnek. Ugyanis jobban tudják azt hasznosítani, mint a tápban lévő fehérjét.

 

Sok esetben idősebb kutyánál már a 15% csontos hús is keményebb székletet okoz. Csontos hús alatt értjük például a farhátat, vagy a csirkeszárnyat.

Ezért különösen fontos a zöldség hozzáadása az étrendhez. A zöldség nem elsősorban a vízben oldódó vitaminok szállítása, hanem elsősorban a ballasztanyagok miatt fontosak. Lazítják a székletet, megkönnyítik a bevitt táplálék emésztését. Sok olyan gazdink van, aki - minden biztatásunk ellenére még nem állt át barf étrendre, de a kemény széklet miatt Zöldike zöldségkeveréket etet kedvencével, mert egyrészt imádja a kutya, másrészt a széklete lazább, egészségesebb tőle.

A Zöldike azért különösen egészséges zöldségkeverék, mert HUMÁN minőségű alapanyagból készült, és NEM tartalmaz SEM GABONÁT, SEM BURGONYÁT.

Divat lett a gabonát burgonyával helyettesíteni, mert az is egy olcsóbb töltelékanyag az eledelekben, vagy akár a zöldség keverékekben is.  

A Zöldike, vagy a szárított zöldségek általában megkönnyítik a zöldség etetését, nem kell turmixolnod, az aprítást elintéztük helyetted, hiszen egészen apróra vannak vágva a benne lévő zöldségek, 2-4 mm nagyságúra kb.

 

Fontos, hogy a belsőségeket is változatosan add - májat, vesét, szívet, tüdőt, lépet.

A telítetlen zsírsavak megfelelő arányának biztosítására mindenképpen javasolt az étrendet hidegen sajtolt lazacolajjal kiegészíteni. Ez jót tesz a szív és érrendszernek, az ízületeknek, az immunrendszernek, és ráadásul csökkenti az allergiás reakciók előfordulásának lehetőségét.

Tekintettel arra, hogy az öregedő szervezet kevésbé tudja a bevitt tápanyagokat hasznosítani, célszerű az étrendet vitaminban gazdag algákkal, gyógynövényekkel kiegészíteni.

Melyek a javasolt kiegészítők az idős kutyák étrendjében, a lazacolaj mellett:

ÁTÁLLÁS első időszakában:

Idősebb, illetve érzékenyebb emésztőrendszerű kutyáknál nagy segítség a jó minőségű, természetes probiotikum, és a Pocak Mix gyógynövénykeverék  az átállás első 8 hetében, mivel ez nagyon sokat segít az egészséges bélflóra visszaállításában, és a váltást zökkenőmentesebbé teszi.

A Pocak-Mixet étrendváltáson kívül ajánlott adni, ha féreghajtót kapott, vagy betegségen, gyógyszeres kezeléseken, antibiotikum kúrán van túl, illetve esetleg ha azt látod, hogy lágyabb a széklete.

Immun-R

Évente kétszer két hónapig, tavasszal és ősszel érdemes kúraszerűen erősíteni kedvenced immunrendszerét. A környezeti toxinok, a kényelmesen adagolható készeledelek (tápok), és maga a természetes öregedési folyamat is egyfajta terhet ró a kutyák egészségére.

Minden kutya életében vannak időszakok, amikor szüksége van extra segítségre,  hogy immunrendszere egészségesen működjön, és jól reagáljon az őt ért kihívásokra.  

Segíti a szervezet regenerálódását betegségek, gyógyszeres kezelések után.

Támogatja a kiválasztó, méregtelenítő rendszert (máj, epe, vese ), amelyeknek kulcsfontosságú szerepe van a szervezet egészséges működésében.

Az egymással szinergiában lévő gyógynövények megfelelő arányú keveréke segít karbantartani a kutyád immunrendszerét.

A kakukkfű baktérium és gomba ellenes , javítja az immunitást.

A gyömbér és a ginzeng erősítő, a szervezet megfelelő működését szabályozó, teljesítményt növelő hatásáról ismert növények.

 

A kúraszerűen alkalmazott Immun-R mellett az alábbiakat adhatod akár egymással kombinálva, akár felváltva:

Csipkebogyópor

Természetes C vitamintartalma, az immunrendszert támogató hatása miatt hasznos, számos előnye mellett javítja az egyes ízületvédő készítmények hasznosulását.

Bio Lucernapor

A latin neve al-fal-fa azt jelenti, minden táplálék anyja. 

Mivel savtalanít, daganat megelőzésben, valamint ízületi megbetegedések esetén is ajánlott általános kiegészítő.

A lucernaporban fellelhető a kálcium, vas, cink, és emellett számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem, amelyek az egész szervezetre jótékony hatással vannak. 

Spriulina alga 

A kutyások körében a kellemetlen szájszagot semlegesítő hatása miatt kedvelt,  de emellett számos más kiváló élettani hatással bíró , édesvizekben előforduló, klorofillban gazdag , magas fehérjetartalmú mikroalga.

Számos hasznos ásványi anyagot, és 18 féle aminosavat tartalmaz – egy igazi vitamin és ásványi anyag bomba.

Klorofilltartalma elősegíti az emésztést és az anyagcsere folyamatokat, lúgosító hatása meggátolja a szervezet savtúltengését.

Új-Zélandi zöldkagylópor

A fagyasztva szárított, zöldszájú kagylópor természetes, magas biohasznosulású glükozamin-glikánban (GAG), valamint fehérjékben és nyomelemekben, értékes zsírsavakban gazdag kiegészítő táplálék. Remek általános ízületvédő.

Ha kedvencednek komolyabb ízületi problémái vannak, javaslom, hogy olvasd el a blogban az ízületvédelemmel kapcsolatos cikkeinket is, hasznos tanácsokat kapsz az ízületek védelméért.

 

Végül néhány jó tanács a gördülékeny váltáshoz:

Eleinte semmiképpen ne keverd egy étkezésen belül a menü összetevőit, alapszabály, hogy az első pár napban minél kevesebb összetevőből álljon egy-egy menü. 

NE akarj minden nap komplett menüt összerakni, amelyben minden egyes vitamin és ásványi anyag rendelkezésre áll.

- Ha teheted, egyszerre csak kevesebbet adj neki, idős kutyáknak ajánlott naponta kétszerre elosztva, főleg ha érzékenyebb az emésztőrendszere.

Kezdd világosabb húsokkal, könnyebb menüvel az étrendváltást. A csirke például remek fehérjeforrás, bár számos állatorvosnál „közellenség” a csirke mert „annyi kutya allergiás rá”. Sokszor gondolkodás nélkül ráfogják a csirkére az allergiás reakciókat.

- Ne akarj minden nap tökéletes menüt adni, hanem gondolkozz inkább 1-2 hetes intervallumokban. Arra figyelj, hogy 1-2 héten belül hozzájusson a kutyád a megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagokhoz, vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz.

Jó ha tudod, hogy nem szerencsés a nyers eledelt és a tápot keverni, mert megterheli az emésztőrendszert.

Ha mindenképpen szeretnél tápot is etetni, mert azt gondolod, biztos ami biztos, kedvenced így hozzájut minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz, akkor se keverd a kettőt egy napon belül, tehát ne keverj a húshoz tápot!

Etess egy napon belül egyfélét (vagy hús, vagy táp).

Ez a megoldás jobb, mintha csak tápot etetnél, de hidd el, legjobb eredményt akkor érsz el, ha kizárólag nyersen táplálod.

A kezdetben szkeptikus gazdik szoktak eleinte néha-néha egy tápos napot beiktatni, ami ellen eleinte nagyon tiltakoztam.

Lassan ugyan, de azért beláttam, hogy pár hét vagy hónap után ezek a „tápos napok” általában úgyis lecsökkennek, vagy elmaradnak. Vagy azért, mert a kutyus úgy dönt, elég a tápból, vagy a gazdi látja be, hogy nincsen rá szükség.

Amikor valaki kategorikusan kijelenti, hogy márpedig ha barf, akkor csak az, ha nem, akkor maradj a tápnál, nagyot hibázik. Ugyanis ha néha nyers húst kap egy kutya, akkor legalább néha jó minőségű fehérjéhez jut. Ez sokkal jobb, mintha egyáltalán nem jutna hozzá.

Ráadásul, ahogy mondtam, a „barfozunk is, tápozunk is” az átállási folyamat első lépése szokott lenni csupán, szkeptikus gazdiknál.

Talán egyszerűbb megérteni az okfejtésemet, ha megkérdezem tőled, szerinted mi az egészségesebb, minden nap Mc Donald’s, vagy hetente csak egyszer-kétszer, és a többi napon hús és saláta? Nos, erre mit válaszolnál?

Hidd el, sok gazdit sikerült már így, lépésről-lépésre átállítani a BARF étrendre, ami első blikkre talán bonyolultnak tűnhet az addig tápot etető gazdinak, de a végén mindig egy sikertörténet.

 

Ha nincs időd-energiád a menü összeállításával foglalkozni, mert sokat dolgozol, akkor van egy jó hírünk: van más lehetőség a barfozásra:

A táp helyett inkább kész, megbízható forrásból származó, jó minőségű teljes értékű barf menüt is etethetsz, amely ki van előre porciózva, és helyes arányban tartalmaz húst, csontos húst és belsőséget. Ez a megoldás akkor lehet jó, ha szeretnéd ugyan egészségesen táplálni kedvenced, de nincs időd, energiád, tudásod hozzá, hogy Te magad összerakd a menüt.

Elérhetőek barf menük, előre porciózott húsok is a Farkaskonyhában, amelyek könnyebbé teszik a barfozást.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha