allergia
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

5 tipp a gondtalan kutyás nyaraláshoz

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő
5 tipp a gondtalan kutyás nyaraláshoz

Az elmúlt 22 kutyás évünk legtöbb pihenése kutyás nyaralásként telt - annak minden előnyével és kihívásával együtt.
Ha voltál már kutyával nyaralni, tudod, mire gondolok. Kutyásként egy ország, egy város más arcát ismerheted meg, mint amikor kutya nélkül indulsz nyaralni.
Onnan indul, hogy már szállást is kutyás szempontok szerint keresünk, ugye? Legyen a közelben zöld terület, legyen kutyabarát a hely - hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Külön kihívás, ha kedvenced nem kutyatápon él, hanem nyers menüt eszik, barfozik. Ehhez szeretnék most néhány tanácsot adni!

Mush barf menü golyócskák

Hogyan oldd meg a kutyakaját a nyaralás alatt?

Ez a kérdés akkor is fel fog merülni, ha kutya nélkül nyaralsz és a szüleid, barátok, vagy egy kutyapanzió gondjaira bízod őt

Ha kedvenced egészséges életmódot él és a kutyatápot már lecserélted igazi húsból készült nyers menüre - a kaja logisztika fogós kérdés lehet. Pontosítok: régebben az volt. 

Némi nosztalgiával gondolok vissza azokra az időkre, amikor 6 kutyával utaztunk és még a porciózás volt az egyetlen megoldás a BARF menük összeállítására…

Nem tudom, Te hogy vagy vele, nekem vagy a húsos nylonzacsikkal gyűlt meg a bajom folyton, vagy a műanyag dobozkák mosogatásától kaptam agybajt - miközben a vízparton egy jéghideg roséfröccsöt is kortyolgathattam volna a többiekkel.

Persze megoldottuk, pláne ha csak 3-4 napos kiruccanásra mentünk éppen. 

Bár tény, a kutyák cuccainak összekészítése és tárolás körültekintőbb logisztikát igényelt, mint a saját cuccainké.

Mennyivel macerásabbak voltak a nyaralásaink, amikor még nem léteztek barf menük és fagyasztva szárított menük!

5 TIPP: ha kutyával indulsz nyaralni és nyersen eteted

1. FAGYASZTOTT MENÜ PRAKTIKUSAN

MUSH golyók vagy blokkok

A skandiváv MUSH mintegy 40 éve gyárt BARF komplett menüket Finnországban, helyi farmerektől szerzik be a hús alapanyagot.
A finn élelmiszeripari és állattartásra vonatkozó szabályok messze a legszigorúbbak Európában, nem lehet például az állatállományt antibiotikummal kezelni. Ez azért van, hogy ne lehessenek antibiotikum maradványok a húsban, amelytől még főzéssel sem lehet megszabadulni. Emellett a finnek a húsoknak többnyire csak a legnemesebb részét fogyasztják és belsőséget is alig esznek. E két tényező eredménye, hogy a Mush menüi tökéletes minőséget képviselnek.

Ha vannak finn ismerőseid, megfigyelhetted, hogy mindig az egyszerűségre és természetközeliségre törekszenek. Így van ez a Mushnál is: a fejlesztéseiknél a kényelem, az egyszerűség áll a középpontban. 

Mush Blue komplett menü nyaraláshoz

A menükbe nem kerül semmi hangzatos extra, amitől jobban eladható lenne: tökéletes alapanyagok felhasználásával, helyi farmerektől származó húsokból változatos menüket készítenek, szigorú minőségbiztosítási szabályok mentén.

Folyamatos beruházásaiknak köszönhetően a barf menük 25 grammos golyócskákba és 220-240 grammos blokkokba fagyasztott komplett menü formájában is elérhetőek.
A kis blokkok csomagolásához mindössze egyetlen kartont használnak - ez az amit legjobban imádok - megszabadultam az utazásoknál a nylon zacsiktól.

Mit nem adtam volna ezért pár éve! Mára pedig már természetes:-). 
Szerencsére a hűtőtáskánkba épp belefér egy 10 kg-s menü, mintha csak így tervezték volna. Ha csak 1-2 kutyával megyünk el hétvégére, akkor 3 kg-s menüt viszek, amiben golyócskák vannak.

Mush barf menü kutyáknak

Az előre porciózott menü panziózáshoz is jó megoldás: ma már egyre több igényes panzió fogad szívesen barfos kutyákat is - a komplett menükkel leegyszerűsíted a dolgukat!

2. NYERSEN, HŰTÉS NÉLKÜL?

Bár menükkel már-már gyerekjáték megoldani pár napos nyaralást, azért tény, hogy a hűtés, fagyasztás logisztikája jelenthet némi kihívást, és odafigyelést igényel. Ha legszívesebben ezt is megúsznád, akkor itt a Te megoldásod:

ezekre a helyzeteke született a fagyasztva szárított Mush menü, ami valójában nyers!

A Mush fagyasztva szárított menüje, a Mush Blue idén nyár elején debütált.
Remek megoldást jelent, ha nem szeretnénk lemondani a nyersről, ugyanakkor a hús hűtésével sem bajlódnánk nyaralás alatt.

A fagyasztva szárítás során a hús nyers marad és megőriz minden enzimet, vitamint és ásványi anyagot, ízt és illatot.

Mush Blue fagyasztva szárított

A fagyasztva szárítás az egyetlen olyan, hűtés nélkül is hosszú eltarthatóságot biztosító technológia, amely során nem veszítünk el vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket.

Egyáltalán nincs hőkezelés, így nem sérülnek az aminosavak, az alapanyag nyers marad. Ez az eljárás legnagyobb értéke.

Mivel ugyanolyan nyers, mint a fagyasztott menük, egyáltalán nem fogja megterhelni az emésztését a változás.

Ha nem megy veled nyaralni, hanem szülőkre, barátokra, vagy egy lelkiismeretes kutyapanzióra bízod őt pár napra - tökéletes megoldás akár a fagyasztva szárított, akár a komplett menüs megoldás.
Utóbbi a mindennapokban is tökéletes, előbbi a rendkívül drága gyártási technológia miatt nem éppen pénztárcabarát, ezért inkább olyan alkalmakra praktikus használnunk, amikor nincs lehetőség fagyasztott menüt vinnünk magunkkal.

Mush fagyasztva szárított menü kutyáknak

 

3. FIGYELJ A HIGIÉNIÁRA

Vigyél magaddal eldobható gumikesztyűt, papírtörlőt, nedves törlőt, kukás zsákot, kézfertőtlenítőt, külön mosogató szivacsot, mosogatószert, felületfertőtlenítőt egy lezárható műanyag dobozban egy helyre összekészítve. 

Segítségükkel praktikusan megoldhatod a fagyasztott hús körüli higiéniai feladatokat.

4. OLVASZD HŰTŐBEN


Nyáron célszerű a húst hűtőben olvasztani - attól függően, mekkora adag, fél nap vagy 1 nap alatt kiolvad a hűtőben is, viszont az alacsony hőmérsékletnek köszönhetően nem fognak benne elszaprodni a bacik.

A golyók nagyon gyorsan kiolvadnak, a blokkoknak kicsit több idő kell. Ha például elfelejtettél húst kivenni, jó ha vannak kéznél Mush golyók.
Az olvadó nyers húst mindig a hűtő legalsó polcán vagy az alsó fiókban tárold, hogy az olvadozó húslé még véletlenül se tudjon ráfolyni semmire. (tapasztalat :-))

5. HASMENÉS, POCAK BAJOK

Nem ritka egy-egy enyhébb hasmenés nyaralások alkalmával. Miért van ez? 

Az úszás közben benyelt nagyobb mennyiségű víz, de a környezetváltozás, az étrend változás, a bezsebelt nasik, asztalról „leesett” falatkák is okozhatnak enyhébb hasmenést, pláne egy érzékenyebb kutyánál.

Tapasztalataim szerint - bár spártaian hangzik - 1 napos koplalás csodát tesz.
1 napig ne adj neki semmit enni, csak egy kis Pocak-mixet egy evőkanálnyi natúr joghurttal elkeverve.
Ezen kívül csak friss víz legyen előtte és más semmi, de tényleg semmi. Túl fogja élni!
Ha javul a helyzet, másnap már adhatsz neki fél adag kaját Pocak-Mix-el elkeverve és aztán szép lassan visszaállhatsz a normál menüre (először kevesebbet, étkezésről étkezésre fokozatosan növelve az adagot a megszokottra.)
A Pocak-mix egy gyógynövényes étrend-kiegészítő, amely támogatja az emésztési folyamatokat.
Mi nem indulunk el itthonról enélkül, mindig van a kutyák pakkjában egy dobozzal. Panzióba is érdemes vinni a kaja mellé, szükség esetére. A benne lévő gyógynövények speciális kombinációja remekül támogatja az emésztőrendszert, nem gyógyszer, csak étrend-kiegészítő, nem tudsz vele gondot okozni. Azt talán mondanom sem kell, hogy ha szükségesnek ítéled, vagy 1-2 nap után nem javul, netán romlik a helyzet, kedvetlen, láza van stb. akkor ne várj, hanem feltétlenül fordulj mielőbb állatorvoshoz!

+1 tanács: étrend-kiegészítők nyaralás alatt

Gyakran kérdezitek, kell- e étrend kiegészítő a nyaralás alatt. Nos, attól függ:
Ha a kutyusod érzékenyebb, ízületi problémái vannak, simán viheted magaddal a kiegészítőket.
Praktikus, ha előre elkészítesz kis dobozkába egy mixet. Egyszerűbb ebből pár mérőkanállal odaadni neki, mint minden nap méregetni.

Ha a kiegészítőket immunerősítésként, vagy megelőzés céljából alkalmazod, nem feltétlen kell nyaralásra is magaddal vinned őket.

Nyaralás kutyával

1-2 hét kiegészítő nélkül nem a világ. 
Megteheted, hogy a nyaralást megelőző héten és utána is többet adsz neki a megszokott kiegészítőkből, hogy feltöltődjenek a készletek.
Mivel a zsírban oldódó vitaminok,  ásványi anyagok, nyomelemek raktározódnak a szervezetben, nincs rá szükség, hogy felturbózott szupermenüket állíts össze a szabid minden egyes napján.

Kutyás élményekben gazdag, sok utazással tűzdelt nyarat kívánok Neked és kedvencednek!

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha