allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Kedvencem nem eszi meg a májat - írjátok gyakran. Mit tegyél, hogy megegye?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Kedvencem nem eszi meg a májat - írjátok gyakran. Mit tegyél, hogy megegye?

"11 éves törpe pincheremmel 3 hete váltottunk BARF-ra és egyszerűen imádjuk :) Viszont nem hajlandó megenni a májat. Több helyen is olvastam, hogy nagyon fontos részét képezi az étrendnek, és nem szabad elhagyni.

Nálunk konkrétan akkora máj undor áll fent Ropinál, hogy kiválogatja a kockára vágott színhús közül és ott hagyja. Koplalónap után sem hajlandó megenni. A kérdésem az lenne, hogy mivel tudom helyettesíteni?"

- épp tegnap kaptam ezt a levelet egyik gazditól, és ez ihlette a cikket:-). Nézzük ezt a témát részletesebben: Miért van szükség a májra? Oké hogy fontos, de konkrétan miért, és mennyi májat kell a kedvencedbe "belediktálnod"? Ha nem sikerül, mivel lehet helyettesíteni?

A belsőség értékes tápanyagszállító, a barf étrendben a fő vitaminforrást jelenti.

A máj a belsőségek közül is az egyik legfontosabb, ideálisan minden barf étrendben ott a helye. Ez az elmélet.

A gyakorlat: sok kutya nem eszi meg, főként eleinte, az átállás időszakában. Még szebb, ha megeszi, és pár perc múlva viszontlátjuk a padlón, mert ki is hányja.

Mit tehetsz, ha ez a helyzet áll elő? Egyáltalán milyen tápanyagok fognak hiányozni kedvenced étrendjéből ha nem eszik májat?

Nézzük meg ezt a kérdést röviden összefoglalva, szakmai szemmel, és számokkal is alátámasztva:

Először is tisztázzuk, mi a MÁJ SZEREPE a barf étrendben: A szervezet egyik legfontosabb A vitamin szállítója, tartalmaz foszfort, vasat, rezet, mangánt, folsavat, továbbá K vitamint, D vitamint, B2, B 12, B5, B3 vitaminokat és biotint is.

Érdekesség, hogy - valószínűleg a magas foszfortartalma miatt - vesebeteg kutyák legtöbbször ösztönösen nem eszik meg a májat. Egyik kutyusom, aki súlyos veseelégtelenségben szenved, hozzá sem nyúl a májhoz évek óta, pedig mindent elkövettem, hogy valahogy belediktáljak egy pici májat. A cikkem végén található trükkök nagy része is ebből a tapasztalatból származik:-).

A foszfor a kutya számára esszenciális ásványi anyag, azaz a táplálékkal kell bevinni. A csontos húsban is sok a foszfor, ergo nem emiatt fontos, hogy májat egyen a kedvenced, mert azt a csontból is megkapja. Emiatt nem kell aggódnod.

A B vitaminokat, a biotint, a rezet a pantoténsavat, a folsavat sörélesztővel lehet pótolni.

Réz a sörélesztőn kívül megtalálható például a csipkebogyóporban is.

A tojássárgájával pótolható a pantoténsav, a D vitamin, és a biotin.

A gond az, hogy máj a fentiek mellett a legfontosabb A vitamin forrás is, ami elég nehezen helyettesíthető. Az A vitaminra szükség van a bőr, a nyálkahártyák, a szem, a fogak, a csontozat egészségéhez.

A máj mellett a vesében és a lépben is van A vitamin, de csak töredéke a májban lévő mennyiségnek. A vesét és a lépet nem is emiatt fontos etetni, egy későbbi cikkemben sorra veszem ezeket a belsőségeket is, mert sokszor méltatlanul mellőzve vannak az étrendben. Zöldségekben (pl: spenót, sárgarépa, cukkini, cékla) is van A vitamin, igaz, jóval kisebb mennyiségben.

Mennyi A vitaminra van szüksége? 

Ahhoz, hogy ki tudd számolni, a kutyádnak mennyi májra illetve A vitaminra van szüksége, íme a számadatok:

Egy felnőtt kutya A vitamin szükséglete: 75-100 IE (nemzetközi egység) / ttkg (testtömegkilogramm).

20 kg testsúlyú felnőtt kutyának 1500 - 2000 IE -re van szüksége A vitaminból naponta. Az A vitamin zsírban oldódik, azaz a szervezet raktározza. Épp ezért nem kell minden nap bevinni a szervezetbe, elég hetente egyszer is. A könnyebb számítás kedvéért nézzünk egy 1 hetes időszakot:

A vitamin szükséglet, 20 kg-s felnőtt kutyára számítva: 10500 - 14000 IE / hét.

Mennyi májban van meg ez a mennyiség?

100 gramm csirkemáj A vitamin tartalma: 42670 IE.

Ez azt jelenti, hogy már HETI ~ 30 gramm csirkemáj biztosítja egy felnőtt, egészséges 20 kilogrammos kutya A vitamin szükségletét. Ugye, ez tényleg nem sok?

Ha ennél többet kap, az egyáltalán nem baj, hiszen a máj tele van más vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az A vitamin túladagolás kutyáknál kísérletek szerint csak sokszoros (száznál is többszörös) mennyiségben okozhatna bármilyen egészségügyi problémát.

Ha nem eszi meg, az alábbi trükköket vetheted be:

  • picit olajon vagy vajon süsd meg a májat
  • tedd bele pár percre forrásban lévő vízbe
  • daráld le a májat, és a kedvenc húsával keverd el (darált hússal)
  • ha szereti a pacalt (a legtöbb kutya imádja), keverd el zöld pacallal, hagyd úgy pár órára, mielőtt odaadod. 1-2 óra után annyira átveszi a pacal illatát a máj, hogy a legtöbb kutya észre sem veszi
  • ha nem eszi a csirkemájat, próbáld meg a marhát, kacsát, pulykát helyette, és fordítva

Ha kedvenced ugyan megeszi, de kihányja a májat, akkor ne a máj becsempészésével próbálkozz, hanem inkább a sütéssel, főzéssel, párolással!

Jó kísérletezgetést!

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha