Kedvencem nem eszi meg a májat - írjátok gyakran. Mit tegyél, hogy megegye?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Kedvencem nem eszi meg a májat - írjátok gyakran. Mit tegyél, hogy megegye?

"11 éves törpe pincheremmel 3 hete váltottunk BARF-ra és egyszerűen imádjuk :) Viszont nem hajlandó megenni a májat. Több helyen is olvastam, hogy nagyon fontos részét képezi az étrendnek, és nem szabad elhagyni.

Nálunk konkrétan akkora máj undor áll fent Ropinál, hogy kiválogatja a kockára vágott színhús közül és ott hagyja. Koplalónap után sem hajlandó megenni. A kérdésem az lenne, hogy mivel tudom helyettesíteni?"

- épp tegnap kaptam ezt a levelet egyik gazditól, és ez ihlette a cikket:-). Nézzük ezt a témát részletesebben: Miért van szükség a májra? Oké hogy fontos, de konkrétan miért, és mennyi májat kell a kedvencedbe "belediktálnod"? Ha nem sikerül, mivel lehet helyettesíteni?

A belsőség értékes tápanyagszállító, a barf étrendben a fő vitaminforrást jelenti.

A máj a belsőségek közül is az egyik legfontosabb, ideálisan minden barf étrendben ott a helye. Ez az elmélet.

A gyakorlat: sok kutya nem eszi meg, főként eleinte, az átállás időszakában. Még szebb, ha megeszi, és pár perc múlva viszontlátjuk a padlón, mert ki is hányja.

Mit tehetsz, ha ez a helyzet áll elő? Egyáltalán milyen tápanyagok fognak hiányozni kedvenced étrendjéből ha nem eszik májat?

Nézzük meg ezt a kérdést röviden összefoglalva, szakmai szemmel, és számokkal is alátámasztva:

Először is tisztázzuk, mi a MÁJ SZEREPE a barf étrendben: A szervezet egyik legfontosabb A vitamin szállítója, tartalmaz foszfort, vasat, rezet, mangánt, folsavat, továbbá K vitamint, D vitamint, B2, B 12, B5, B3 vitaminokat és biotint is.

Érdekesség, hogy - valószínűleg a magas foszfortartalma miatt - vesebeteg kutyák legtöbbször ösztönösen nem eszik meg a májat. Egyik kutyusom, aki súlyos veseelégtelenségben szenved, hozzá sem nyúl a májhoz évek óta, pedig mindent elkövettem, hogy valahogy belediktáljak egy pici májat. A cikkem végén található trükkök nagy része is ebből a tapasztalatból származik:-).

A foszfor a kutya számára esszenciális ásványi anyag, azaz a táplálékkal kell bevinni. A csontos húsban is sok a foszfor, ergo nem emiatt fontos, hogy májat egyen a kedvenced, mert azt a csontból is megkapja. Emiatt nem kell aggódnod.

A B vitaminokat, a biotint, a rezet a pantoténsavat, a folsavat sörélesztővel lehet pótolni.

Réz a sörélesztőn kívül megtalálható például a csipkebogyóporban is.

A tojássárgájával pótolható a pantoténsav, a D vitamin, és a biotin.

A gond az, hogy máj a fentiek mellett a legfontosabb A vitamin forrás is, ami elég nehezen helyettesíthető. Az A vitaminra szükség van a bőr, a nyálkahártyák, a szem, a fogak, a csontozat egészségéhez.

A máj mellett a vesében és a lépben is van A vitamin, de csak töredéke a májban lévő mennyiségnek. A vesét és a lépet nem is emiatt fontos etetni, egy későbbi cikkemben sorra veszem ezeket a belsőségeket is, mert sokszor méltatlanul mellőzve vannak az étrendben. Zöldségekben (pl: spenót, sárgarépa, cukkini, cékla) is van A vitamin, igaz, jóval kisebb mennyiségben.

Mennyi A vitaminra van szüksége? 

Ahhoz, hogy ki tudd számolni, a kutyádnak mennyi májra illetve A vitaminra van szüksége, íme a számadatok:

Egy felnőtt kutya A vitamin szükséglete: 75-100 IE (nemzetközi egység) / ttkg (testtömegkilogramm).

20 kg testsúlyú felnőtt kutyának 1500 - 2000 IE -re van szüksége A vitaminból naponta. Az A vitamin zsírban oldódik, azaz a szervezet raktározza. Épp ezért nem kell minden nap bevinni a szervezetbe, elég hetente egyszer is. A könnyebb számítás kedvéért nézzünk egy 1 hetes időszakot:

A vitamin szükséglet, 20 kg-s felnőtt kutyára számítva: 10500 - 14000 IE / hét.

Mennyi májban van meg ez a mennyiség?

100 gramm csirkemáj A vitamin tartalma: 42670 IE.

Ez azt jelenti, hogy már HETI ~ 30 gramm csirkemáj biztosítja egy felnőtt, egészséges 20 kilogrammos kutya A vitamin szükségletét. Ugye, ez tényleg nem sok?

Ha ennél többet kap, az egyáltalán nem baj, hiszen a máj tele van más vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az A vitamin túladagolás kutyáknál kísérletek szerint csak sokszoros (száznál is többszörös) mennyiségben okozhatna bármilyen egészségügyi problémát.

Ha nem eszi meg, az alábbi trükköket vetheted be:

  • picit olajon vagy vajon süsd meg a májat
  • tedd bele pár percre forrásban lévő vízbe
  • daráld le a májat, és a kedvenc húsával keverd el (darált hússal)
  • ha szereti a pacalt (a legtöbb kutya imádja), keverd el zöld pacallal, hagyd úgy pár órára, mielőtt odaadod. 1-2 óra után annyira átveszi a pacal illatát a máj, hogy a legtöbb kutya észre sem veszi
  • ha nem eszi a csirkemájat, próbáld meg a marhát, kacsát, pulykát helyette, és fordítva

Ha kedvenced ugyan megeszi, de kihányja a májat, akkor ne a máj becsempészésével próbálkozz, hanem inkább a sütéssel, főzéssel, párolással!

Jó kísérletezgetést!

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha