Kutyának lucerna? Allergia esetén, vemhes szukáknak... na de miért?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Kutyának lucerna? Allergia esetén, vemhes szukáknak... na de miért?

Elsőre talán meglepő ha azt hallod, a lucerna remek táplálék kiegészítő kutyáknak. Tényleg - mi keresnivalója van a lucernának a kutya étrendjében?

Hiszen a lucerna egy takarmány, amit szarvasmarháknak, lovaknak adnak? Vagy nem egészen? Attól függ, milyen lucernáról beszélünk.

A bio lucernapor alapanyagául szolgáló lucernát akkor szüretelik, amikor a növény épphogy elkezdett növekedni (tehát nem akkor, amikor már kifejlett, megnőtt, és elkezd sárgulni).

Ekkor növény szép, friss zöld színű, és még koncentráltan vannak benne jelen a természetes vitaminok és ásványi anyagok, a klorofill, a másodlagos növényi hatóanyagok, így például a flavonoidok.

Eredetileg nevét - Alfalfa az araboktól kapta: Al-Fal-Fa - jelentése minden táplálék atyja. Nem véletlen!

Nézzük kicsit tudományos megközelítésben, mi mindenre is jó a friss, zöld lucernapor:

Magas a klorofilltartalma. A klorofill egy zöld pigment, amely többek között a lucernában, de más zöld növényekben is jelen van (a lucernaporban, és a spirulinában például nagyon koncentráltan) .

Miért jó ez a kutya szervezetének?

A klorofill molekula közepén magnézium található, ami savas környezetben, a gyomorban felszabadul és ez lehetővé teszi, hogy egy másik nehézfémet kössön meg.

Ennek köszönheti azt a tulajdonságát, hogy megköti a szervezetben felhalmozódó nehézfémet, ezáltal megtisztítva a szervezetet.

A szervezetben felhalmozódó környezeti toxinokat, az oltásokból, féreghajtókból, egyéb gyógyszerekből fennmaradó méreganyagokat sajnos nem tudjuk elkerülni.

De védekezhetünk ellenük, ha beépítünk olyan magas klorofilltartalmú növényeket az étrendbe, mint a bio lucernapor, vagy a spirulina. Ezek ugyanis nagymértékben elősegítik a méregtelenítő folyamatokat.

Mire jó még?

Remek antioxidáns, segíti a vérképzést és tisztító hatása van.

A friss, zöld bio lucernapor segít a szervezetnek a zsírok hasznosításában. Segít a méregtelenítésben, hatékonyan csökkenti az allergiás panaszokat, ezért allergiás kutyák étrendjében elengedhetetlen kiegészítő. Támogatja a máj működését.

Mivel savtalanít, így daganat megelőzésben, valamint ízületi megbetegedések esetén is ajánlott általános kiegészítő.

Kifejezetten ajánlott vemhes és szoptató szukák étrendjében. Szabályozza a hormonháztartást, segíti a tejképződést.

A lucernaporban fellelhető a kálcium, vas, cink, és emellett számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem, amelyek az egész szervezetre jótékony hatással vannak.

Kisállat dietetikai szempontból fontos kiemelni klorofill, biotin, valamint és K vitamin tartalmát. A zsírban oldódó K-vitamin a véralvadás fontos szabályozója a szervezetben. Ezenkívül támogatja az az idegsejtek egészségének megőrzését. K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni.

Miért választottunk a lucernapor esetében BIO minőséget?

A takarmánynövényeket rendszeresen permetezik vegyszerekkel. A biogazdálkodásban az egyik legnehezebb feladat a növények megvédése a különféle kórokozóktól, betegségektől, kártevőktől.

Ezt a munkát a konvencionális gazdálkodásban a takarmánynövények esetében különböző, sokszor drasztikus hatású készítményekkel oldják meg.

Ezért ott egyrészről jelen lehetnek visszamaradt méreganyagok, vegyszermaradványok, másik oldalról az így termesztett növényeknek mindig alanyonyabb a természetes hatóanyag, vitamin és ásványi anyag tartalma.

Ezért választottuk lucernából a BIO minőséget, az árkülönbség ellenére.

Más a helyzet például a csipkebogyóval, ami nem takarmánynövény, hanem gyógynövény, nem termesztik hanem a természetben terem – szerencsénkre hazánk csipkebogyó nagyhatalom - és nem permetezik, nem vegyszerezik, hanem begyűjtik a természetből.

Itt is hasznos lehet persze a bio, de az ár / érték arányt figyelembe véve mi nem emellett döntöttünk. Ez esetben ugyanis közel sincs akkora különbség, mint a takarmány növények esetében.

Az általunk forgalmazott csipkebogyópor ugyanis gyógyszerkönyvi minőségű (Ph EUR VIII), ami azt jelenti, hogy mind hatóanyagok, mind pedig káros anyagok tekintetében bevizsgált termék, amely megkapta a gyógyszerkönyvi minősítést, és ezt minden szürethez, minden gyártáshoz kapcsolódóan ellenőrzik.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha