allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Kutyának lucerna? Allergia esetén, vemhes szukáknak... na de miért?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Kutyának lucerna? Allergia esetén, vemhes szukáknak... na de miért?

Elsőre talán meglepő ha azt hallod, a lucerna remek táplálék kiegészítő kutyáknak. Tényleg - mi keresnivalója van a lucernának a kutya étrendjében?

Hiszen a lucerna egy takarmány, amit szarvasmarháknak, lovaknak adnak? Vagy nem egészen? Attól függ, milyen lucernáról beszélünk.

A bio lucernapor alapanyagául szolgáló lucernát akkor szüretelik, amikor a növény épphogy elkezdett növekedni (tehát nem akkor, amikor már kifejlett, megnőtt, és elkezd sárgulni).

Ekkor növény szép, friss zöld színű, és még koncentráltan vannak benne jelen a természetes vitaminok és ásványi anyagok, a klorofill, a másodlagos növényi hatóanyagok, így például a flavonoidok.

Eredetileg nevét - Alfalfa az araboktól kapta: Al-Fal-Fa - jelentése minden táplálék atyja. Nem véletlen!

Nézzük kicsit tudományos megközelítésben, mi mindenre is jó a friss, zöld lucernapor:

Magas a klorofilltartalma. A klorofill egy zöld pigment, amely többek között a lucernában, de más zöld növényekben is jelen van (a lucernaporban, és a spirulinában például nagyon koncentráltan) .

Miért jó ez a kutya szervezetének?

A klorofill molekula közepén magnézium található, ami savas környezetben, a gyomorban felszabadul és ez lehetővé teszi, hogy egy másik nehézfémet kössön meg.

Ennek köszönheti azt a tulajdonságát, hogy megköti a szervezetben felhalmozódó nehézfémet, ezáltal megtisztítva a szervezetet.

A szervezetben felhalmozódó környezeti toxinokat, az oltásokból, féreghajtókból, egyéb gyógyszerekből fennmaradó méreganyagokat sajnos nem tudjuk elkerülni.

De védekezhetünk ellenük, ha beépítünk olyan magas klorofilltartalmú növényeket az étrendbe, mint a bio lucernapor, vagy a spirulina. Ezek ugyanis nagymértékben elősegítik a méregtelenítő folyamatokat.

Mire jó még?

Remek antioxidáns, segíti a vérképzést és tisztító hatása van.

A friss, zöld bio lucernapor segít a szervezetnek a zsírok hasznosításában. Segít a méregtelenítésben, hatékonyan csökkenti az allergiás panaszokat, ezért allergiás kutyák étrendjében elengedhetetlen kiegészítő. Támogatja a máj működését.

Mivel savtalanít, így daganat megelőzésben, valamint ízületi megbetegedések esetén is ajánlott általános kiegészítő.

Kifejezetten ajánlott vemhes és szoptató szukák étrendjében. Szabályozza a hormonháztartást, segíti a tejképződést.

A lucernaporban fellelhető a kálcium, vas, cink, és emellett számos vitamin, ásványi anyag és nyomelem, amelyek az egész szervezetre jótékony hatással vannak.

Kisállat dietetikai szempontból fontos kiemelni klorofill, biotin, valamint és K vitamin tartalmát. A zsírban oldódó K-vitamin a véralvadás fontos szabályozója a szervezetben. Ezenkívül támogatja az az idegsejtek egészségének megőrzését. K-vitamin nélkül a sejtek nem képesek megfelelően növekedni.

Miért választottunk a lucernapor esetében BIO minőséget?

A takarmánynövényeket rendszeresen permetezik vegyszerekkel. A biogazdálkodásban az egyik legnehezebb feladat a növények megvédése a különféle kórokozóktól, betegségektől, kártevőktől.

Ezt a munkát a konvencionális gazdálkodásban a takarmánynövények esetében különböző, sokszor drasztikus hatású készítményekkel oldják meg.

Ezért ott egyrészről jelen lehetnek visszamaradt méreganyagok, vegyszermaradványok, másik oldalról az így termesztett növényeknek mindig alanyonyabb a természetes hatóanyag, vitamin és ásványi anyag tartalma.

Ezért választottuk lucernából a BIO minőséget, az árkülönbség ellenére.

Más a helyzet például a csipkebogyóval, ami nem takarmánynövény, hanem gyógynövény, nem termesztik hanem a természetben terem – szerencsénkre hazánk csipkebogyó nagyhatalom - és nem permetezik, nem vegyszerezik, hanem begyűjtik a természetből.

Itt is hasznos lehet persze a bio, de az ár / érték arányt figyelembe véve mi nem emellett döntöttünk. Ez esetben ugyanis közel sincs akkora különbség, mint a takarmány növények esetében.

Az általunk forgalmazott csipkebogyópor ugyanis gyógyszerkönyvi minőségű (Ph EUR VIII), ami azt jelenti, hogy mind hatóanyagok, mind pedig káros anyagok tekintetében bevizsgált termék, amely megkapta a gyógyszerkönyvi minősítést, és ezt minden szürethez, minden gyártáshoz kapcsolódóan ellenőrzik.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha