allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Kutya- cica fizioterápia: nem árt, de vajon valójában segít-e?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Kutya- cica fizioterápia: nem árt, de vajon valójában segít-e?

"Az orvos, aki műtötte, azt mondta, ez egy rutin műtét, és nyolc hét múlva már ugyanúgy fog szaladgálni a kutya, mint előtte. Hát nem így lett" - hány gazditól hallunk ilyen és ehhez hasonló sztorikat nap mint nap....

Sajnos a fizioterápia sok esetben csak ezen a ponton merül fel, pedig sokkal hamarabb be lehetne vetni, és talán akkor még hatékonyabb is lehetne, mint ilyen sokkal a műtét után?

Először két évvel ezelőtt jártam egy beteg kutyánkkal a Bécsi Állatorvosi Egyetem Rehabillitációs és Fizioterápiás Ambulanciáján.

ÁÁÁ, ne lepődj meg azon, hogy eddig mentünk, elmegyünk mi akárhová, ha a kutyák egészsége a tét. Nem éppen műtét utáni rehabilitáció kapcsán érkeztünk... Hogy akkor mit kerestünk ott?

Úgy kerültünk oda, hogy a bécsi egyetemen az ortopéd specialista orvos, akihez vittük Tilli kutyánkat, a műtét helyett egy speciális fizioterápiás kezelést javasolt. Ortopéd sebész … műtét helyett fizioterápia… Hmmm. Ezen nagyon meglepődtem.

Milyen kár, hogy itthon csak legritkább esetben küldik először fizioterápiára a gazdit, ha igen, akkor is leginkább műtét után, rehablitációt segítő célból.

Ha hiszel kedvenced egészséges, természetes táplálásában, akkor jó eséllyel nyitott vagy az alternatív terápiákra is. Én magam is így vagyok ezzel, de ekkorra annyi alternatív kezelésen túl voltunk már Tillivel…. Nem hittem abban, hogy műtét nélkül megúszhatjuk. Végül megúsztuk, igaz, hogy csak hónapokkal később lett jobban Tilli, akkor, amikor már éppen feladtuk volna a reményt a gyógyulásra - de ez egy hosszú történet.

A sebész akkor átkísért a fiziosokhoz, és mesélt egy kezelés típusról, ami itthon kutyák fizioterápiás kezelése esetén még nem terjedt el annyira (shock-wave terápia).

Amint megláttam az épületet, ahol a fizioterápiás részleg van, tátva maradt a szám. A különálló épületszárny hihetetlenül modern, elképesztően jól felszerelt, sokan dolgoznak ott. De jó lenne, ha mi is itt tartanánk már, ha itthon is egyre szélesebb körben alkalmaznák az alternatív terápiákat.

Egy alkalommal, ha újra ott járunk, bemutatjuk majd Nektek, hogyan dolgoznak ők, mert nagyon érdekes. Annál is inkább lesz majd lehetőségünk erre, mert mint kiderült, a részleg vezetőjével évek óta szakmai kapcsolatban vagyok, csak nem tudtam, hogy ő Rehabillitációs és Fizioterápiás Ambulancia igazgatója is az ottani egyetemen. Kicsi a világ.

Itthon még sokkal kevésbé ismertek és elterjedtek az alternatív gyógyászati módszerek, így a fizioterápia is.

Valljuk be, a legtöbb állatorvos csak legyint, ha fizioterápiáról van szó. Legtöbbször fel sem merül mint lehetőség, az orvosok nagyon ritkán hívják fel rá a figyelmet – vagy csak mi gazdik látjuk ezt így? Ha nem kapnak elég hangsúlyt az alternatív terápiák, vajon miért? Hogyan változott ez az elmúlt években?

Igaz -e, hogy egy sebész inkább vág, műt (hiszen azért sebész), és a fizioterápia csak legritkábban jut eszébe, ha igen, akkor is inkább a műtét utáni rehabilitáció vonatkozásában?

Milyen betegségek esetén segíthet kedvencednek a fizioterápia? Mikor tanácsos szakemberhez fordulnod?

A megelőzés mellett a fizioterápiának a műtét utáni rehabilitációban is komoly szerepe van. Milyen esetekben?

Milyen otthoni terápiás módszerek léteznek, és hogyan alkalmazhatod ezeket? Vannak -e veszélyei az otthoni kezeléseknek, árthatsz -e vele kedvencednek?

Ha szakemberhez fordulsz, honnan tudhatod, hogy gyakorlott fizioterapeutánál jársz -e, és hogyan győződj meg róla, hogy aki kezeli kedvencedet, kompetens -e?

Mindezekről augusztus élő adásban kérdeztük Dr. Biksi Ottiliát, a Magyar Kisállat Fizioterápiás Társaság elnökét.

A videót itt tudod megnézni: 

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha