Hogyan állj át kutyáddal a barf étrendre és hogyan ne?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Hogyan állj át kutyáddal a barf étrendre és hogyan ne?

Egyik fajta tápról másikra történő átállásnál a fokozatosságot szokták javasolni a tápgyártók.

A fokozatosság a BARF étrend esetében is szükséges, de nem úgy, hogy keverjük a tápot a nyers koszttal.

A tápok és a nyers étrend emésztése között ugyanis óriási a különbség:

 • A táp sokkal hosszabb idő alatt megy át az emésztőrendszeren, mint a nyers hús és zöldségek, ezért nem szerencsés egy étkezésen belül keverni a kettőt. 
 • Ha a tápot kevered a hússal, nem megkönnyíted, hanem éppen megnehezíted az emésztőrendszer dolgát.

Óvintézkedések átállás előtt

Ha felnőtt, egészséges kutyosod van, az első nyers étkezés előtt célszerű kicsit koplaltatnod. 

Enélkül is át lehet állni, de  a koplalás megkönnyíti az emésztőrendszer dolgát: kiürül az emésztőrendszeréből a táp. Ezért ha tudsz, próbálj ellenállni a szomorú szempároknak, ha kérdőre vonnak, hogy miért nincs vacsi...

A természetben is előfordul, hogy a ragadozók nem mindennap jutnak eledelhez.

A saját kutyáinknál szerdánként rendszeresen beiktatunk egy koplalónapot, mivel ez nem csak átállásnál hasznos -na jó, egy kis joghurt azért van. :-)

Ha nem szeretnél egy egész koplalónapot, vagy kölyökkutyád van

 • Hagyj ki legalább egy étkezést. 
 • Adj neki pürésített, turmixolt zöldséget, vagy zöldségmixet jól beáztatva. 
 • Ha a zöldséget magában nem enné meg, elkeverheted egy kis natúr joghurttal.
 • Ha nem szereti a zöldséget, akkor adj neki csak natúr joghurtot.

Az első nyers menü 

A koplalás, vagy diétás napot követően elsőre csak a tervezett napi adag felét, esetleg 2/3-át add.

Másnap már bátran adhatsz neki húst, vagy menüt. 

Minden kutya más, nincs egyetlen jól bevált recept az átállásra. Igaz ez a kezdésre is: ahány kutyus, annyi eset. Az átállásra nincs egyetlen jó módszer, válassz az alábbiak szerint attól függően, hogy kedvenced mennyire érzékeny.

Fiatal, fejlődésben lévő kutyáknál alig terheli meg az emésztést egy átállás, idősebb kutyusoknál (10 év fölött) érdemes lehet óvatosabban átállni. Ha hajlamos a hasmenésre, pocak problémákra, akkor is haladj lépésről lépésre.

Kezdhetsz-e komplett menüvel?

Egyértelműen igen. Több ezer kutyus állt át az elmúlt években már itthon is a finn Mush komplett menüvel és az egyfehérjés menüinkkel.

Ha kedvenced nem kifejezetten érzékeny, ideális megoldás kezdésnek például a nemrégiben kifejlesztett BARF Sensitive menü, amelyet a legújabb kisállat-táplálástani ismeretek alapján fejlesztettünk ki a finn Mush-al közösen.

A BARF SENSITIVE természetes probiotiumokat, fermentált zöldségeket tartalmazó menü lazac és bárányhússal. Kifejezetten érzékenyebb emésztésű, illetve a nyers étrenddel még csak ismerkedő kutyáknak lett kifejlesztve.

A fermentált zöldségek és a probiotikumok támogatják a gördülékeny étrendváltást.

Ha kedvenced az a típus, akit nem visel meg egy étrendváltás, választhatsz helyette Mush Blue menüt is, amely szintén egy könnyedebb menü.

Kezdés óvatosabban

Ha inkább az óvatosság mellett döntenél, mert kedvenced érzékenyebb, haladhatsz lépésről lépésre is az átállással.

 • Válassz kezdésnek egy könnyebb egyfehérjés menüt, ilyen a Tapsi Menü (nyúllal), a Bé Menü (báránnyal), a Hápi Menü (kacsával) és a Márton Menü (libával). Ezek könnyen emészthető, alacsonyabb zsírtartalmú menük, átállásnál nagyon jó tapasztalataink vannak mindkettővel hosszú évek óta.

Ha minden változás megviseli

Ez esetben az első napokban csak egy könnyed, világos húst adj. Se csontosat, se belsőséget, kizárólag Symbiopet probiotikumot keverj a húshoz, és Pocak mix gyógynövény keveréket keverj hozzá - segítenek az átállásban.

Remek megoldás kezdésnek a darált hús, például bárány, pulyka, nyúl, csirke (ha nem allergiás, bátran adj csirkét!).

Ideális a Bárány Hús & Pacal termékünk, ami bárányhús 10% bárány zöld pacallal, darálva.

A bárány nagyon ritkán allergizál, érzékenyebb, allergiás kutyák étrendjében is jó kezdés lehet.

A bárányt a kutyák imádják, és mivel zsenge, könnyed hús, egyáltalán nem terheli meg az emésztésüket.

Ha lépésről lépésre állsz át

Az első pár napban minél kevesebb összetevőből álljon egy-egy menü.

Ha érzékenyebb a kutyád emésztőrendszere, egyszerre keveset adj neki, naponta többszörre elosztva.

Ha kedvenced nem allergiás és nem is habzsol, a darált husi helyett adhatsz csirke- vagy pulyka nyesedéket.

Ideális, ha az étrendje hosszabb távon legalább háromféle fehérjéből áll majd: 1 szárnyas, 1 emlős állat húsa és 1 hal - ideálisan lazac.

Ha gond nélkül ment az átállás, 1 hét után a hús mellé adhatsz egy kis reszelt, turmixolt zöldséget és csontos húst darálva vagy egészben - ha nem habzsol.

Ha ez is jól megy, végül jöhet a zöld pacal és a belsőségek: rájuk az ásványi anyagok miatt van szükség.

Nem baj, ha nem minden nap teljes értékű a menü?

Nem. Gondold végig: van-e olyan ragadozó, sőt van-e olyan élőlény, amelyik minden nap azonos mennyiségű táplálékot, meghatározott mennyiségű vitamint és ásványi anyagot vesz magához?

Táplálkozik-e egyáltalán akár egyetlen élőlény is így természetes közegében?? A válasz: NEM. Ez nemcsak szükségtelen, de életszerűtlen is.

Miért táplálja az ember így a kutyáját, és mióta?

A kutyatápok megjelenése hozta ezt a fordulatot: "minden megvan benne, megfelelő mennyiségben".

Az ember maga sem táplálkozik így. Könnyen belátható, hogy nincs szükség nap mint nap azonos mennyiségű zsírban oldódó vitamin rendszeres bevitelére, hiszen a szervezetünk (a kutyáké is!) raktározza azt.

Emlékszem, amikor elkezdtünk barfozni, eleinte mindig táblázatokat bújtam, és a tökéletes étrendre próbáltam törekedni nap mint nap. Folyton azt néztem, biztosan megkapnak-e mindent. Teljesen fölösleges volt.

Nem beszélve arról az aggódásról, amit az első nyersen felnevelt alom kapcsán éreztem, pedig akkor már tisztában voltam a nyers étrend minden vetületével. 

Szóval nyugodj meg, ezen mindenki átmegy, aki saját kezébe veszi kedvence táplálását.

Az aggódás egy idő után elmúlik… majd egy-egy betegség alkalmával újra előjön, pláne ha az állatorvosod ellenzi a nyerset, és minden problémát az étrendre fogna. 

5 villámtanács a gördülékeny váltáshoz:

 • Idősebb és érzékenyebb kutyáknál a Pocak Mix gyógynövénykeverék és a Symbiopet probiotikum kombinációja jól jön az emésztőrendszernek az átállás első 8 hetében
 • Ha kihányná a nyerset az első napokban, ne ijedj meg! Ez természetes reakció, pláne ha még nem evett nyers húst. Hagyd, hogy újra megegye, ha szeretné.
 • Törekedj hosszabb távon is a változatosságra, ha menüket etetsz, bátran variáld őket, ha te magad állítod össze a menüjét, akkor variáld a hozzávalókat - csak kretívan!
 • Csak ellenőrzött minőségű húst, menüt etess. Ha nem volt megfelelő a feldolgozás módja, elszaporodhatnak a húsban a baktériumok. (A barf népszerűsödésével együtt a semmiből hirtelen megjelenő "garázsüzemekben" ez nem ritka). Papírok nélkül SOHA ne vásárolj húst.
 • Ha menükkel etetsz, hetente egyszer adj egész csontos husit, így edzésben tartod a fogakat és a fogínyt - elkerülheted a fogkövesedést és a vele járó szájszagot.

Böszörményi Andrea
Okleveles Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha