allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Gabonamentes kutyaétrend - egy új divat? … vagy tényleg káros a gabona?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Gabonamentes kutyaétrend - egy új divat? … vagy tényleg káros a gabona?

Az elmúlt évtizedekben elszaporodtak az olyan kutya-macskabetegségek, amelyek állataink egészségtelen táplálásából adódhatnak.

Egyre több allergiás kutya – cica fordul elő az állatorvosi praxisokban világszerte, pedig 1-2 évtizede az állatorvosok szinte egyáltalán nem találkoztak magukat rágó, vakaró, allergiás kedvencekkel...

Iparilag fejlettebb társadalmakban az ételintolerancia, az allergiás panaszok egyértelműen gyakoribbak.

Általánosságban elmondható, hogy elsősorban a fehérjeallergia szokott kiváltani heveny tüneteket, amelyek következtében az állatok sokszor véresre, sebesre vakargatják, rágják a bőrüket.

A legtöbb ételallergia a gyakorlatban egyes fehérjékhez, időnként pedig gabonákhoz köthető, ezért ha kedvencünk allergiás reakciókat mutat, vagy ételintoleranciára utaló jeleket látunk rajta, akkor gondoljunk a gabonára (IS, de ne csak arra).

 

A kevésbé alapos állatorvos sajnos már az első vizsgálatkor megállapítja az allergiás kutyáról, hogy „ez csirkeallergia lesz”. Ennél azért általában bonyolultabb a helyzet. Ránézésre nem lehet megállapítani, hogy egy kutya mire allergiás, a diagnózishoz az egyetlen megbízható, bár hosszadalmas módszer az eliminációs (kizárásos) diéta.

Elvileg lehetséges allergiatesztet végeztetni, azonban sajnos a tesztek nagy százalékban tévesen mutatnak pozitív eredményt, ellenben nagyon sokba kerülnek. A tesztnél sokkal célravezetőbb módszer a kizárásos diéta.

Számos kutyát láttam már, aki elvileg csirkeallergiás volt, vagy „nem bírta a gabonás tápokat”, a BARF étrendre történő átállást követően gond nélkül tudott fogyasztani csirkehúst / gabonát.

Sok esetben ugyanis nem magával a gabonával van gond, hanem annak minőségével, és arányával egy étrenden belül.

A kutyák ragadozók, a gyomruk 100%-ban ragadozókra jellemző együregű, egyszerű gyomor, a kérődzőkkel ellentétben, amelyeknek többüregű összetett gyomruk van.

A ragadozók - így a kutyáink is, elsősorban húsevésre vannak predesztinálva.

Gabonához természetes közegükben a ragadozók a zsákmányállataik gyomortartalmából jutnak hozzá, részben már emésztett, megrágott formában.

A kutyáknak fiziológiailag szénhidrát szükséglete nincs, de képesek a szénhidrátot hasznosítani, kivéve ha allergiásak bizonyos gabonákra, amely napjainkban egyre gyakoribb probléma.

Mivel a kutyák több amilázt termelnek (nyálban van jelen, szükséges a keményítő lebontásához), mint a macskák, ezért a szénhidrátot jól tudják hasznosítani – egy macska egészséges étrendjében azonban semmi keresnivalója a szénhidrátoknak, így a gabonáknak sem!!!

Gyakran felmerülő kérdés BARF étrenden lévő kutyák esetében, hogy mi a teendő, amikor a kutya az új étrendre történő áttérés után picit lefogy. Ez előfordul, hiszen a száraztápból 35-50% szénhidrát mennyiséghez jutott, ami, ha nyersen etetsz, hirtelen drasztikusan lecsökken. Ha a szénhidrátbevitel nincs kompenzálva fehérjével / zsírral, akkor pár kilótól meg fog szabadulni kedvenced, ami persze nem mindig baj.

A szénhidrát energiaforrás, amely zsírral jól helyettesíthető.

Ha tehát valamiért kerülnéd a gabonát, a kutyád energiaigénye kiválóan fedezhető zsírral (zsírosabb húsok, olajak pl lazacolaj) és kisebb részben fehérjével.

Na de akkor most adj gabonát vagy sem?

A válasz természetesen IGEN, ha kutyád egészséges, és emésztőrendszere jól tolerálja a szénhidrátokat, illetve ha adott betegsége miatt egy speciális diéta ezt megkívánja.

A szénhidrátok gyorsan energiához juttatják a kutyát, ami fontos lehet bizonyos esetekben  - munkakutyáknak például remek energiaforrás, folyamatos, rendszeres fizikai terhelésnél segít az egészséges testsúly fenntartásában.

Egy jó példa erre Fly kutyánk, aki ha nem kap szénhidrátot, lefogy. Egy másik kutyánk, Gin aki ugyanolyan aktivitású és korú szuka kutya mint Fly - mindig is szénhidrátszegényen étkezett, mert rajta még azt is meglátszik ha csak ránéz a gabonapehelyre (ezért ő mindig csak zöldséget vagy zöldségmixet eszik, gabonát egyáltalán nem). Ugyanúgy, ugyanott élnek, azonos korúak és aktivitásúak.

Általánosságban elmondható, hogy egészséges kutyák esetében megfelelő mértékű (10-20%) szénhidrát bevitel nem okoz problémát. Ezen kívül vannak olyan betegségek, amelyekhez kötődő speciális étrendben elengedhetetlen a szénhidrátbevitel.

Ha úgy döntesz, etetsz szénhidrátot, szénhidrátforrásként a jól emészthető, egészséges gabonapelyheket ajánlom (váltakozva etethetsz különböző gabonapelyheket). A zabot, árpát és minden más gabonát jól áztasd be kézmeleg vízbe, 20-30 perccel etetés előtt. Ha van kedved vele bíbelődni, le is turmixolhatod (én nem szoktam). Ha kedvenced nem szívesen eszi önmagában a gabonát, keverd össze joghurttal és egy kis mézzel - így sokkal finomabb, és még mindig nagyon egészséges.

Figyelj arra, hogy mindig csak frissen áztatott gabonapelyhet adj kedvencednek, mindig csak annyit áztass be, amennyit meg is eszik, mert ha sokáig áll - főként nyári melegben - megsavanyodhat.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha