allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

A fokhagyma állítólag mérgező a kutyákra... Hogy is van ez?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
A fokhagyma állítólag mérgező a kutyákra... Hogy is van ez?

Több levelet is kaptunk az elmúlt hetekben, érdeklődtetek, igaz -e, hogy a fokhagymát nem eheti a kutya? Mivel a téma sokakat érdekelhet, így ebben a cikkben igyekszem válaszolni a kérdésre. 

Őszintén szólva teljesen megértem a gazdik aggodalmát: több internetes fórumon felmerültek a fokhagymával kapcsolatos kérdések - igaz, hogy általában csak „úgy hallottam”, „úgy tudtam” kezdetű mondatokban. Bár az állítás, miszerint a fokhagyma kutyákra mérgező lenne, sehol nincs alátámasztva, sem szakmailag megindokolva, sajnos a sok bizonytalan forrású információ is pont elég ahhoz, hogy a gazdikat elbizonytalanítsa.

Tulajdonképpen jó is, ha aggódunk kedvenceink egészségéért, és kellő körültekintéssel járunk el a számukra legmegfelelőbb egészséges étrend kapcsán. A mondás ugyanis, hogy az vagy, amit megeszel, kedvenceinkre legalább annyira igaz, mint ránk emberekre. 

Az interneten sajnos sokkal kevesebb szó esik a fokhagyma pozitív élettani hatásairól, mint amennyit megérdemelne, pedig azok valósak és vitathatatlanok, hiszen az egyik legsokoldalúbb gyógy- és fűszernövényünkről van szó. Ráadásul Magyarország  fokhagyma nagyhatalom, az egyik legjobb minőségű, legmagasabb allicin tartalmú fokhagyma magyar földeken terem.

Nézzük meg picit közelebbről a fokhagyma hatásait, kutatásokban igazolt adatokkal is alátámasztva a kérdést:

Bizonyos tanulmányokban, amelyek 2000-es évek elején (lásd hivatkozott szakirodalom a cikk végén) jelentek meg, azt kutatták, hogy a fokhagymának kutyákra nézve a pozitív hatások mellett negatív, akár mérgező hatásai lehetnek -e.

A hagymafélék, a medvehagyma és a fokhagyma is, tartalmaznak bizonyos szulfur vegyületeket, amelyek egy bizonyos enzim (G6PD) aktivitását csökkentik a szervezetben. Ez az enzim felelős a szervezetben a vörösvérsejtek védelméért. Amennyiben az enzim aktivitása tartósan, nagy mértékben lecsökken, az emlősöknél kóros vérszegénység alakulhat ki.

A hivatkozott tanulmányokban konkrétan azt mérték, milyen mennyiségtől káros a fokhagyma, mennyit kell megennie a kutyának ahhoz, hogy károsodjanak a vörösvérsejtek a G6DP enzim csökkent aktivitása miatt.

Bármiféle mérhető változás a vörösvérsejtekben testtömeg kilogrammonként 15-30 g elfogyasztott fokhagyma hatására (30 kilós kutya esetében ez 390-780 g) volt látható, toxikus hatás pedig 50 g / testtömeg kg (30 kilós kutya esetében ez 1-1,5 kg) mennyiség fölött alakult ki.

A toxikus mennyiség tehát egy 30 kg-s kutyánál LEGALÁBB 3-500 cikk (ez ~ 1-1,5 kg fokhagyma) elfogyasztása lenne. Gondoljunk bele, egyáltalán elképzelhető -e, hogy egy kutya csak úgy megegyen rendszeresen ennyi fokhagymát????

A vonatkozó tanulmányok szerint embereknél, és más emlősöknél ugyanúgy megfigyelhető bizonyos mennyiség fölött a fokhagyma eme „toxikus” hatása. Miért esszük mégis? Mert mértékletesen fogyasztva fokhagyma egészségvédő tulajdonságai kiemelkedőek, nem utolsósorban olcsón, könnyen hozzá lehet jutni. Ha párhuzamot szeretnék vonni, egy pohár vörösbor is jótékony hatással van az egészségre, ha üvegszámra isszuk nap mint nap, már nem biztos hogy ugyanezt elmondhatjuk róla.

Most, hogy helyére került ez a kérdés, nézzük meg, miért van nálunk otthon is „lángossütő” szag (ahogy a párom szokott fogalmazni) hetente háromszor, amikor a kutyák vacsoráját készítem, avagy melyek a fokhagyma legfontosabb pozitív élettani hatásai?

A fokhagyma az egyik legelterjedtebb, baktérium,- gomba és baktériumölő hatásáról ismert gyógy- és fűszernövényünk. C vitamin és szelén tartalmának köszönhetően jó antioxidáns, emellett A, B és E vitamint is tartalmaz.

Stimulálja az immunrendszert, remek értisztító, ezáltal a szív és érrendszer támogatója is.

Mindezen általános pozitív élettani hatásai mellett mintegy ráadásul, tavasszal és ősszel, amikor hemzsegnek a kullancsok, kiválóan alkalmazható a kullancs elleni védelem kiegészítésére.

Allicin tartalmának „köszönhető” jellegzetes illata – amely elfedheti a kutya tejsav „illatát”.

A kullancs első pár lábán helyezkedik el az úgynevezett Haller-szerv, a kullancsok "mini radarja", pontosabban szaglószerve. A kullancsok ezekkel az érzékszőrökkel borított bőrbetűrődésekkel fogják fel a kutya vagy éppen az ember vagy a kutya szagát, tulajdonképpen a képződő tejsav illatát, és az vezeti őket az állat (vagy éppen ember) testére.  Ezt a tejsav illatot képes lehet elfedni a fokhagyma.

 

Bízom benne, hogy ezzel a rövid kis cikk megnyugtató választ adott fokhagymával kapcsolatos kérdésekre, és immár senkinek nem lesz rossz a lelkiismerete, ha rádob egy-egy cikket a kutyája vacsorájára, vagy rászór egy kis fokhagymaport például akár darált nyers húsra, belsőségre hetente két-három alkalommal.

Természetesen, mint a legtöbb természetes étrend-kiegészítő, a fokhagyma sem csak nyers étrend mellett alkalmazható, hanem bármely étrend hasznos kiegészítője lehet.

Hivatkozott szakirodalom:

Allium specia poisoning in dogs and cats August 20005 Veterinary Medicine, R.B. Cope BSc BVsc PHd

Isolation and identification of sodium 2-propenyl thiosulfate from boiled garlic (Allium sativum) that oxidizes canine erythrocytes. Yamato O, Sugiyama Y, Matsuura H, Lee KW, Goto K, Hossain MA, Maede Y, Yoshihara T.Biosci Biotechnol Biochem. 2003 Jul; 67(7):1594-6.

Isolation and identification of organosulfur compounds oxidizing canine erythrocytes from garlic (Allium sativum). Yang Q, Hu Q, Yamato O, Lee KW, Maede Y, Yoshihara T.Z Naturforsch C. 2003 May-Jun; 58(5-6):408-12.

Swanie Simon: Füttern von Zwiebelgewächsen

Juliette de Bairacly Levy: The complete herbal handbook for the dog and cat

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha