allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Büdös a kutyám lehelete - mit tegyek?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Büdös a kutyám lehelete -  mit tegyek?

Kutyáink életét is megkeseríti a FOGKŐ, amely a kényelmi eledelek (száraztápok, konzervek) elterjedésével egyre gyakoribb problémává vált.

A kellemetlen szájszag a fogkőnek csak az egyik velejárója. Sajnos a fogkövesedés az íny gyulladásával jár,  gyakorlatilag egy baktériumtelep a szájban.   

MI AZ A FOGKŐ?

A fogkő elmeszesedett, sárgás színű lepedékréteg, ami olyan mértékben tapad a fog felületéhez, hogy általában csak fogászatilag lehet eltávolítani.

Ha nem foglalkozunk vele, fogkőeltávolítás nélkül  a megkövesedett, kikristályosodott szennyeződés egyre keményebbé válik. Ez fogíny, majd fogágy gyulladást eredményez, amely rövid idő múlva folyamatossá válik. Fogkőeltávolítás illetve megelőző intézkedések hiányában a kutya fogai idő előtt kihullhatnak.

Emellett a sokáig fennálló gyulladás az immunrendszer működését károsan befolyásolhatja, aminek következtében egyes belső szervek működése is rendellenességet mutathat. 

A folyamatos gyulladásra adott adott immunreakció révén ugyanis előfordulhat, hogy a fogíny és fogágy gyulladás góc betegség központjaként viselkedik. Ez a probléma a fogkövek szakszerű, állatorvos általi eltávolításával megszüntethető.  

MITŐL ALAKUL KI A FOGKŐ?

Genetikai faktorként ott van először is a nyál összetétele és a száj ph értéke. Különböző kutyafajtáknál, más és más szájforma, ez is befolyásolhatja a fogkövesedésre való hajlamot. Ezek ellen nem sokat tehetsz. Vannak kutyák, akik a helyes táplálás, rendszeres rágás ellenére is hajlamosak a fogkőre (viszonylag kevés ilyen kutya van szerencsére).

Nemcsak a cukor maga, hanem általában véve a szénhidrátban gazdag táplálás melegágya a fogkő képződésnek.

HOGYAN ELŐZHETED MEG A FOGKÖVESEDÉST?

Tudtad, hogy a száraztápok 40-55%-a szénhidrát? Ez azt jelenti, ha kedvenced tápot eszik, nagyobb az esélye a fogkő képződésre, ezért fokozottan oda kell figyelned a szájhigiéniára.

A kereskedelemben kapható, gabona és keményítő alapú fogápoló snack-ek tapasztalataim szerint semmit nem érnek. Mielőtt ilyet adnál kedvencednek, olvasd el figyelmesen a termék címkéjét. Ha az összetevők között látsz cukrot (vagy glükóz, fruktóz, keményítőt, szénhidrátot eszedbe ne jusson odaadni kedvencednek. A szénhidrátok ideális klímát teremtenek a szájban lévő baktériumok szaporodásához.

A rendszeres rágás segít a fogkő megelőzésében.

Nem a táp ropogtatására gondolok természetesen, hanem a nyers csontra.

Ha nem nyersen etetsz, egy héten legalább egyszer érdemes beiktatnod egy "nyers csontos" napot. Már ezzel is sokat teszel kedvenced szájhigiéniájának megőrzéséért. Vigyázz! Főtt vagy sült csontot soha NE adj kedvencednek, mert szilánkossá törik és komoly problémákat okozhat.

Emellett például a nyers marha szegycsont vagy borda, és a természetes szárított jutalomfalatok pl. marhafejbőr, nyúlfül remek rágcsálnivalók - nagyon jó elfoglaltságot nyújt napközben kedvencednek.

 

A fogkő elleni harcban remek kiegészítő a kellemetlen szájszag  semlegesítésére is ajánlott SPIRULINA. 

Spirulina akkor is hasznos lehet, ha  kutyád szőre, bőre minden különösebb ok nélkül bűzlik) 

Ez az édesvizekben előforduló, magas klorofilltartalmú , magas fehérjetartalmú mikroalga számos hasznos ásványi anyagot, többek között foszfort, vasat, magnéziumot, cinket és 18-féle aminosavat tartalmaz – egy igazi vitamin és ásványi anyag bomba.

A spirulinában  lévő klorofill olyan enzimeket tartalmaz, amelyek a szövetregenerációt támogatják, emellett jótékony hatásúak a bélflórára, antibakteriális és antivirális tulajdonságúak.

 

A másik hasznos kiegészítő a barna alga– abban segíthet, hogy felpuhítja a fogkövet, ezáltal könnyebben, akár kutyafogkefével dörzsölve is eltávolítható. Csak arra kell figyelned hogy ne lépd túl az ajánlott adagolást, ezt a kiegészítőt hetente háromszor elegendő adnod kedvencednek.

Ásványi anyagokban és nyomelemekben rendkívül gazdag kiegészítő eledel, amely javítja a pigmentációt, támogatja a megfelelő szőr és bőrkondíciót.

Komolyabb, előrehaladott fogíny illetve fogágy gyulladással járó fogkövesedés esetén fordulj állatorvoshoz, aki szakszerűen eltávolítja a fogkövet. Ezt követően a fenti tanácsok betartásával őrizheted meg kedvenced megfelelő szájhigiéniáját.

Ha kedvenced valami miatt nem ehet csontot akkor:

- mindenképpen szénhidrátszegényen etess (nyers étrend, nagyon kevés gabonával vagy gabona nélkül)

- alkalmazd a fent ajánlott kiegészítőket (spirulina, ascophyllum nodosum)

- rendszeresen tisztítsd fogait kutyafogkefével (a csont rágása tisztít, de ha ő nem eszik csontot, akkor ezt a mechanikus tisztítást Te is elvégezheted (ha engedi kedvenced:-)

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha