allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

A nyers hús veszélyes, a táp viszont biztonságos??!!!

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
A nyers hús veszélyes, a táp viszont biztonságos??!!!

Tudod, hogy a kutyák a napokon keresztül előttük keverő rágócsontoktól is kaphatnak szalmonellát?

Gyakran hangoztatott ellenérv a barffal szemben hogy a nyers étrendben nagy a szalmonella fertőzés veszélye, a táp ezzel szemben biztonságos” - szögezzük le: A mai napig nem sikerült kutatásokkal igazolni, hogy a barfos kutyáknál gyakoribb lenne a szalmonella mint más étrend esetén.

Szalmonella fertőzést ugyanis nem csak nyers hústól lehet kapni. Előfordulhat száraz tápban, házi kosztban, maradékban. Tápos, barfos és főtt koszton tartott kutya székletéből is kimutathatnak időnként szalmonellát. HOGY LEHET EZ?

Tudtad, hogy még nagy tápgyártóknál is előfordul, hogy a termék visszahívásra kényszerülnek, mert termékeikből szalmonella fertőzést vagy más kórokozót mutatnak ki?
Végiggondoltad már, hogy szalmonellát kaphat a kutya nemcsak a nyers hústól, hanem a főtt kajától, rágócsonttól is?

Tudod mi a leggyakrabban szalmonellával fertőzött "elem" a kutya étrendjében? A rágócsont. Az a csont, ami amúgy jól elszórakoztatja kedvencedet, és sokszor napokig hever a nappaliban a kosarában, és néha rágcsálja azt.

Ugyanígy potenciális fertőzést jelenthet az utcán, parkokban összeszedett ürülék, kajamaradék, amiért annyit de annyit vitatkozol kedvenceddel, ha nyilvános helyre viszed sétálni.

Nem sétáltatsz parkokban? Szerencsés vagy! Bár gondold át: erdőn - mezőn sem jobb a helyzet, ott nem kutyakakiba, hanem mondjuk dögbe, elhullott állatok maradványaiba botlik bele a lelkes természetjáró és kedvence.

Nincs mit tenni - ezt imádják, és akárhányszor leszidod őket ezért, az ösztöneikre hallgatva legközelebb is jó eséllyel bevállalják a dorgálást, ha "ínyenc falatokba" botlanak.

Nem kell nagyon megijedned persze, ugyanis egy egészséges kutyánál a szalmonella általában tüneteket nem okoz.

A legtöbb esetben véletlenül derül csak ki - egy székletvizsgálat kapcsán - hogy szalmonellás a kutya. Indokolatlan tehát pánikot kelteni, és tévhit, hogy a szalmonella fertőzés barfos kutyáknál fordulna csak elő.

Ennek ellenére magad és családod egészsége miatt fontos, hogy odafigyelj a higiéniára BÁRMILYEN ÉTRENDEN IS VAN A KUTYÁD.

Hogyan előzheted meg a szalmonella fertőzést? 

A húst megfelelő körültekintéssel eljárva kezeld, készítsd elő, porciózd, ahogyan ezt a saját magad által elfogyasztott hússal is tennéd. Előtte és utána tisztítsd meg, fertőtlenítsd le a konyhapultot, a húsokat amíg nem fagyasztod le, vagy adod oda kedvencednek, tárold hűtőben, csak úgy, mintha a család számára készítenél vacsorát. Semmi új nincs ebben.

Nem győzöm hangsúlyozni: a higiéniának kiemelt jelentősége van nemcsak a nyers hús, hanem minden más eledel, legyen az főtt étel, száraz táp, konzerv vagy nassolni való esetében.

Tisztázzuk: a maradékkal, kétes eredetű vágóhídi hulladékkal történő etetés NEM BARF.

Ha felelősen barfozol, akkor nem kell mondanom, mert tudod: ne vegyél bizonytalan származású vágóhídi melléktermékeket, pláne nyáron ne. Ha pedig osztozol kedvenceddel a fagyasztón, akkor semmiképpen!

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha