allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
Szűrés törlése

A kutyaegészség alfája és omegája

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
A kutyaegészség alfája és omegája

A kutyaegészség alfája és omegája az egészséges bélflóra. Innen indul minden - ha ez nincs rendben, akkor hirtelen - látszólag minden ok nélkül - megszaporodnak az állatorvosi látogatások, felüti fejét a rettegett allergia, vagy kedvenced fogékonyabbá válik fertőzésekre.

Miért? Ha felborul a bélflóra egyensúlya, az utat nyit a káros baktériumok, vírusok szaporodásának, az immunrendszer egyedül nem tudja megvédeni a szervezetet a mindennapok kihívásaitól.

Ez könnyen ördögi körré válhat - hiszen ha kedvenced megbetegszik, újabb és újabb gyógyszeres kezelések válhatnak szükségessé. A gyógyszerek pedig amellett, hogy szükségesek, és tünetet kezelnek, sajnos tovább gyengíthetik kedvenced immunrendszerét. Ebben az állapotban fogékonyabb lesz a betegségekre. Nézzük meg, mit tehetsz azért, hogy kedvenced szervezete nagyobb sikerrel vegye fel a harcot a kórokozókkal szemben?

Először is tisztázzuk: mi az a bélflóra?

Kedvenced bélrendszerét sok milliárdnyi baktérium lakja – ezek összességét nevezzük bélflórának. Az erős, jó állapotú bélflóra kedvenced egészségének az alapja.

Támogatja a megfelelő anyagcserét, a bevitt tápanyagok hasznosulását, valamint megvédi a szervezetet a vírusoktól és a káros baktériumoktól. Ezen kívül támogatja az immunrendszert.

Ennek ismeretében könnyen belátható, hogy erős bélflóra hiányában elképzelhetetlen az egészséges élet.

Mitől borulhat fel a bélflóra egyensúlya?

A bélflóra egyensúlyát számos környezeti hatás veszélyezteti. Az antibiotikum kúrák, amelyek persze bizonyos betegségek esetén elkerülhetetlenek, szinte nullára „radírozzák” a bélflórát.

A féreghajtók, a fertőzéses megbetegedések, vírusok, paraziták, de még a nem megfelelő étrend, valamint a stresszes hétköznapok is szerepet játszanak a bélflóra alakulásában.

Ha felborul a bélflóra egyensúlya, az utat nyit a káros baktériumok szaporodásának, nem tudja megvédeni a szervezetet a mindennapok kihívásaitól. A szervezet legyengült állapotában olyan vírusok vagy fertőzések, amelyeket egészséges bélflóra esetén észre sem vennél, megbetegíthetik kedvencedet.

Hogyan veheted észre, hogy kedvenced bélflórája nem elég erős?

Többek között a legyengült immunrendszer, a fertőzésekre való erősödő hajlam, allergiás tünetek (ha például hirtelen érzékenyebb lett kedvenced bizonyos ételekre) esetén gondolnod kell erre.

Gondold át, történt-e bármi az elmúlt hónapokban, ami miatt felborulhatott a bélflóra egyensúlya?

Az allergiás megbetegedések, a krónikus vagy vissza-visszatérő, kiújuló fertőzések (az orrban, a hallójáratokban, bőrön-szőrön, szájüregben) mind erre utalhatnak.

Előfordulhat az is, hogy hiába adsz neki neki vitaminokat, gyógynövényeket, amelyek a szervezetet támogatják, mégsem javul a helyzet. A bevitt tápanyagok, vitaminok sem tudnak megfelelően hasznosulni egy felborult egyensúlyú bélflórában.

Ha úgy érzed, hogy csak "lapátolod" kedvencedbe bele a jobbnál jobb kiegészítőket, az egészséges eledeleket, mégsem vagy elégedett a kondíciójával, jusson eszedbe, nem-e a bélflóra egyensúlya borulhatott fel valami miatt.

Hogyan tudod erősíteni kedvenced bélflóráját?

Minden betegség utáni regeneráció a bélflóra felépítésével, megerősítésével kezdődik. Ez az egészség alfája és omegája. Önmagában ez persze nem mindig elégséges, de hogy mindenképpen ajánlott, és jótékony hatása van kedvenced egészségére, az nem kérdés.

Ha figyelsz a bélflóra egyensúlyára, sokkal hatékonyabbak lehetnek, jobban hasznosulnak a szervezetbe bevitt természetes vitaminok, ásványi anyagok is.

ELSŐ és LEGFONTOSABB: a természetes - ha lehet - nyers étrend, azaz a barf, illetve a minél kevesebb feldolgozási folyamaton átment eledelek és kiegészítők, a szintetikus összetevők, tartósítószerek és állati melléktermékek elkerülése.

A gabonatermékek alacsony aránya, vagy ha szükséges, gabonamentes táplálás, valamint az egészséges, mozgásban gazdag életmód nagyban hozzájárulnak kedvenced egészségéhez. (A Barf étrendről részletesen informálódhatsz a Farkaskonyha Barf 1x1-ből).

Ha már felborult kedvenced bélflórájának egyensúlya, akkor mindenképpen tanácsos legalább 4, de inkább 8 héten keresztül érdemes jó minőségű probiotikus étrend kiegészítőt adnod kedvenced eledeléhez.

Nem véletlen, hogy mi emberek is legtöbbször probiotikumot szedünk antibiotikumos kúrák alatt és után. Legalább ilyen fontos ugyanez kedvenceink esetén is.

Emellett, ha teheted, tápláld kedvenced ebben az időszakban vitamindúsan, ha szereti, adhatsz neki kefirt, natúr joghurtot, amelyek élőflóra tartalma szintén támogatja kedvencet emésztőrendszerét.

Praktikus a joghurt, mert könnyen elkeverheted benne a probiotikumot, vagy bármely más egészséges étrend kiegészítőt, akár gyógynövényeket, lazacolajat, vitaminokat vagy algákat.

Ez itt a reklám helye, avagy: milyen probiotikus étrend kiegészítőt ajánl a Farkaskonyha, és miért ezt választottuk?

Először is a személyes tapasztalat: számos német kollégám (kisállat dietetikusok és kisállat természetgyógyászok) sikerrel alkalmazza ezt a terméket a bélflóra helyreállításában.

Olyan gazdiknak is segít, akik a sokadik hypoallergén eledel kipróbálása után feladják a megfelelő táp utáni kutatást, és elkezdenek barfozni. Ilyenkor egyértelműen egy legyengült immunrendszerrel állunk szemben, amely nagyon "hálás" a probiotikus támogatásért.

Betegségek, akár többszöri antibiotikum kúrák utáni felépülést támogatandó számos állatorvos választja a Symbiopetet, amely a német Symbiopharm GmbH terméke. A Symbiopharm több mint 60 éve gyárt humán probiotikumokat is.

Felbecsülhetetlen értékű tapasztalatot halmoztak fel a hosszú évtizedek során, folyamatos kutatás – fejlesztési tevékenységük, innovációik a baktériumtartalmú termékek területén garantálják, hogy a termékeik hatékonyan támogatják kedvenced bélflóráját, és emésztőrendszerének egészségét.

A megfelelő probiotikus étrend kiegészítő felkutatása során a Farkaskonyháéval megegyező, az egészség megtartásának fontosságát hangsúlyozó szemléletmódjuk meggyőzött minket arról, hogy ők lesznek a megfelelő partnerek számunkra.

Szinte minden általunk forgalmazott termékhez kötődik személyes tapasztalatunk, ehhez is:

Ez volt az a probiotikum, amelyik pár évvel ezelőtt Teal nevű kölyök labradorunk többszöri giardiosis fertőzése miatt szükségessé vált kemény antibiotikum kúrákat és féreghajtó kúrákat követően - amik semmilyen javulást nem eredményeztek, csak ideig óráig - rendbehozta az emésztését.

Egy olyan állapotból indultunk el, amikor gyakorlatilag minden egyes napon mindent kihányt, amit megevett, és folyamatos véres hasmenéssel kínlódott. A kilátásba helyezett újabb gyógyszeres kúra helyett akkor egyik tanáromtól, Németországból vásároltam neki ezt az étrend kiegészítőt, mert akkor itthon nem találtam ehhez hasonló minőséget.

Persze nem csak ezt kapta kiegészítőként, de a Symbiopetnek kétségkívül nagy szerepe volt abban, hogy a megfelelő kiegészítők jól hasznosultak, és a bélflórája újra megerősödött, aminek köszönhetően nem újult ki a fertőzés. Három hónap után már minden világos (csirke, pulyka, nyúl) húst gond nélkül evett, ma már természetesen bármit gond nélkül adhatunk neki.

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha