Miért hiszünk a barf étrendben?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Miért hiszünk a barf étrendben?

Rohanó világunkban, elkényelmesedett társadalmunkban, amikor saját magunknak feldolgozott, félkész élelmiszereket vásárolunk, akkor természetesnek tűnik, hogy kedvencünknek is megvegyük a teljes értékű szárazeledelt.  

Nem volt ez mindig így - és nem is volt ennyi allergiás kutya. 

Az egyik német egyetem kisállat táplálással foglalkozó kutató orvosa szerint a gazdik még akkor sem táplálnák friss eledellel, hússal és zöldségekkel kedvenceiket, ha meggyőződnének arról, hogy ez egészséges.

Humán élelmezésben a feldolgozott termékek virágkorát éljük, bár szerencsére egyre inkább teret nyer az egészséges étrend is. Kedvenceink táplálása kapcsán sincs ez másképp.

Ahogyan sokszor mi magunk is „csak gyorsan bekapunk valamit”, kedvencünknek kimérjük a napi adag tápot - ami a reklámoknak köszönhetően azt az illúziót kelti, hogy jobb is, mintha az aznapi vacsora friss hozzávalókból készült volna. „… Mert megfelelő arányban tartalmaz mindent, ami a kutyának kell” - hallom nagyon gyakran.

Mennyivel kényelmesebb egy mérőpohárral kiadagolni a napi adagot a száraztápból, mint összerakni egy egészséges, nyers húsból és zöldségekből álló vacsorát. A feldolgozott élelmiszerek emberi szervezetre gyakorolt káros hatásairól sok-sok ezer oldalon olvashatunk az interneten.

Amerikában és Nyugat Európában szép számmal vannak oldalak, amelyek a feldolgozott állateledelek negatív élettani hatásairól számolnak be. Meglepő, hogy itthon milyen kevés szó esik erről.

Ha azt kérdezem például Tőled, kedves olvasómelyik egészségesebb, egy roston csirkemell friss bazsalikommal, hozzá friss salátával, tökmagolajjal, vagy gyorsétteremben egy hamburger, valószínüleg elég hülyén néznél rám, annyira triviális a kérdés. Ehhez képest, ha azt kérdezem, mi az ideálisabb egy kutya számára, a nyers hús, csont és zöldségek, vagy a teljes értékű szuperprémium eledel, mit válaszolnál?

Nem célom, hogy bíráljam a kutyatápokat, a „kész kajákat” – mi magunk is eszünk néha gyorskaját, amikor egész egyszerűen nincs időnk vagy energiánk másra.

Azért sem szeretnék ebbe a témába belemenni, mert nem lenne jó további ellentéteket gerjeszteni a kutyatáp és a nyers étrend pártiak között, van elég gond enélkül is a kutyás társadalomban.

Tény, hogy vannak kutyák, akik hosszú és egészséges életet élnek úgy is, hogy egész életükben kutyatápot fogyasztanak (és a kutyatápok között is vannak természetesen jobbak és kevésbé jók).

Az is tény azonban, hogy napjainkban egyre több kutya szenved allergiától, szőr és bőrbetegségektől, ízületi problémáktól.  Vitathatatlan, hogy ilyen jellegű problémák felmerülése esetén legtöbb esetben a BARF (nyers) étrendre történő átállás nyújt megnyugtató, hosszú távú megoldást.

Az allergia tagadhatatlanul modernkori sajátosság, amely a kész kutyaeledelek elterjedésével párhuzamosan kezdett rohamosan elterjedni, megkeseríteni gazdik százezreinek mindennapjait.

Amikor végiggondolod, hogyan változott meg a kisállataink táplálkozása, táplálása az elmúlt évtizedekben, ezzel párhuzamosan gondold át azt is, mi történt humán vonalon. Egyre több ember allergiás, egyre többen küzdenek bizonyos ételallergiákkal, intoleranciával.

Éppen emiatt – szerencsére – lassan, de biztosan egyre inkább elterjed a gyorsételek helyett az egészséges, természetes összetevőkből készülő étrend. Minél kevesebb tartósítószer, színezék, állományjavító, szintetikus összetevő - annál jobb.

A gyógyszerek mellett vagy helyett pedig egyre többen fordulnak a természetes, alternatív gyógymódokhoz, egészséges étrend kiegészítőkhöz.

Pontosan ugyanerről - a természetes étrendhez történő visszatérésről szól a BARF étrend.  

A BARF (=nyers) étrend alatt biológiailag jól hasznosuló, nyers étrendet értünk.
Egészséges étrendet, amely allergiával, hasnyálmirigy, máj és veseproblémákkal, ízületi megbetegedésekkel, és számos más, részben étrendre visszavezethető egészségügyi problémákkal szembeni küzdelemben hátraarcot vett, és visszafordult a természethez, a természeteshez. 

A kutya egészséges étrendjeként azt fogadja el, amit egy ragadozó a természetben is megtalálhat.  

Ez pedig soha nem feldolgozott, hőkezelt eledel, hanem nyers hús, belsőség, zöldség, gyógynövény, és esetleg gabona - megfelelő arányban.

A kutya ugyanis ragadozó, ragadozó gyomorral, amely nagyban különbözik a növényevők vagy a mindenevők gyomrának felépítésétől.

A kutyák gyomra testsúlyukhoz viszonyítva jóval nagyobb, emésztésük, fogazatuk is egészen más, mint növényevő társaiké. A hús maximum 24 órán át van az emésztőrendszerben, szemben a növényevőkkel, ahol az emésztési folyamat 4-5 napig is eltart.

A ragadozók, így a kutyád számára is a legjobban hasznosítható fehérje a nyers húsban található, MAGAS MINŐSÉGŰ ÁLLATI FEHÉRJE. 

Az állati fehérje főzése, feldolgozása ugyanis az aminosav lánc megváltozásával, az enzimek elhalásával jár. 

A fehérjét hőkezelt formában a ragadozók (kutyák és macskák) gyomra sokkal nehezebben tudja feldolgozni. Nem beszélve arról, hogy kárba vesznek, megsemmisülnek az enzimek, valamint az ásványi anyagok és aminosavak nagy része, amelyek egy ragadozó számára létfontosságúak.

A szárazeledelekben a hőkezelés során elveszett aminosavakat utólagosan, bizonyos adalékanyagokkal pótolják. Talán nem kell bizonygatnom, hogy ez nem hasonlítható össze azzal, amikor ezekhez a kutya természetes formájukban jut hozzá.

A nyers etetés első hallásra bár egyszerűen hangzik – azért az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy ha nyersen szeretnéd etetni kedvencedet, akkor: 

  1. nem lesz elég napi 3 perc, hogy odaadd a kutyád napi vacsiját. Mivel itthon még nem elérhető megfelelő minőségű, előre összeállított nyers eledel, neked kell összeállítanod az étrendjét.
  2. ahhoz, hogy megfelelően állítsd össze az étrendjét, tisztában kell lenned a kutyád emésztőrendszerének sajátosságaival. Tudnod kell nagyvonalakban mire van szüksége.
  3. Önmagában a nyers csont etetése NEM egyenlő a BARF-al. A nyers HÚS etetése önmagában nem ELÉG. Fontos, hogy az étrend részét képezzék a belsőség, a zöldségek (rost szükséglet miatt), gyógynövények, olajak is.
  4. Ne vágj bele a nyers etetésbe azért, mert „jóval olcsóbb mint a táp.” Ha ezt hiszed, csalódni fogsz. A tapasztalataim szerint sokkal jobb lehet, de nem lesz sokkal olcsóbb – hacsak nem kalkulálsz azzal is, hogy valószínűleg csökkenni fog az állatorvosi látogatásaid száma.
  5. Felelőtlenség minden alapvető ismeret nélkül belevágni a BARFOZÁSBA.

Mindezekkel az információkkal nem elbizonytalanítani szeretnélek - csupán azt javaslom, megfelelő körültekintéssel változtass kedvenced jelenlegi étrendjén.

Ha az étrendjén nem is változtatnál azonnal, de örülnél olyan információknak, amelyek segítségével természetes kiegészítőkkel, gyógynövényekkel, vitaminokkal, ásványi anyagokkal gazdagíthatod kedvenced étrendjét – nálunk akkor is jó helyen jársz.

Ha további információkra van szükséged, olvasgasd a Blogunkat, vagy iratkozz fel a BARF 1x1-re, amely segít eligazodni a nyers etetés világában ami hidd el, csak első hallásra bonyolult picit, és kedvenced egészsége érdekében bőven megéri a fáradságot.

Tudj meg minden fontos információt a BARF étrendről, az összetevőiről, a buktatóiról, a helyes arányokról a nyers étrenden belül – még mielőtt belevágnál - hogy kedvenced minél egészségesebb életet élhessen:

Ha már BARFOZOL, és kérdésed van, elakadtál, segítségre van szükséged, írj nekünk  - igyekszünk segíteni.

Hisszük, hogy az anyatermészet nem tévedhet - NYERSEN a legjobb!

Böszörményi Andrea
Okleveles Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha