allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Amit 10-ből 9 állatorvos nem mond el az allergiatesztekről

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Amit 10-ből 9 állatorvos nem mond el az allergiatesztekről

Kidobott pénz -e az allergiateszt?

E zügyben még az állatorvosok között sincs egyetértés. Egy biztos:
Az allergiateszt nem diagnózis arra vonatkozóan, hogy mire allergiás a kutya.

Sem az embernél, sem a kutya esetében.
Csupán támpontot adhat a diagnózis felállításában, de van amikor éppen tévútra visz.

 

“Nagyon kevés információ sok pénzért!”

Egy humán allergológus professzor a Helsinki Állatorvosi Egyetem továbbképzésén fogalmazott így arra a kérdésemre válaszolva, hogy milyen plusz információt is ad az allergiateszt valójában.

Én magam nem vagyok állatorvos, kisállat dietetikus vagyok, és mivel az allergia / ételintolerancia a kutyák mintegy 20%-át érinti, nap mint nap foglalkozom a témával és rendszeresen járok nemzetközi továbbképzésekre is.

Azoknak a gazdiknak szeretnénk segíteni, akik tudatos kutyásként szeretnének minél többet tudni az allergiáról.

Ha az allergiateszt nem diagnózis, miért csinálják?

Mondhatnánk, hogy azért a 80-90 ezer forintért, amibe a teszt kerül - de ez persze messze nem ilyen egyszerű.

Hadd védjem meg az állatorvosokat, mert vannak jó és lelkiismeretes orvosok is.

Fordítsuk meg a sztorit és nézzük az orvos szemével:

Ha a kutyád elkezd vakarózni, rágja magát, a tappancsát - ez egyre fokozódik, egyre több tünete lesz, van hogy piros lesz a hasa, vagy szinte befeketedik, elszíneződik a hasán a szőr, hullik a szőre állandóan - magyarul nincs jól, elviszed orvoshoz.

Ott áll az állatorvos, türelmetlen, kétségbeesett vagy, itt és most, azonnal mondd meg, mi a baja. Az allergia esetében ez nem reális elvárás.

A kellemetlen tünetekre azonnali enyhülést egy dolog hoz: a szteroid injekció. Elnyomja az immunrendszer túlreakcióját és csökkenti a gyulladásos tüneteket.

Persze mindennek ára van, a szintetikus szteroidnak komoly mellékhatásai vannak, ezért csak kifejezetten indokolt esetben használják őket.

Ha nem tudjuk kizárni az allergiás reakció okát, akkor a tünetek 1-2 hét múlva visszatérnek, amint elmúlt a szteroid hatása. Hiszen csak tünetet kezelünk, a problémát magát nem oldjuk meg.

Azaz itt sajnos nincs vége a történetnek, sőt, ekkor kezdődik csak igazán.
Rá kell jönni, mi okozza a problémát. Ehhez elsősorban a Te következetességedre, tudatosságodra lesz szükség.

Csak Te tudod kontrollálni, mit egyen a kutya, milyen környezeti ártalmaknak van kitéve. Tedd fel magadnak a kérdéseket, hogy milyen gyógyszereket, kullancs vagy szívféreg elleni szereket kapott, mivel fürdeted, mivel mosod a fekhelyét, nem -e épp az öblítőre allergiás stb.

Végig kell zongorázni nemcsak az étrendet, hanem mindent, amivel a kutya találkozik a mindennapokban és ami a reakciót kiválthatta.

Egy allergiateszthez vért levenni 5 perc, ezzel szemben elmagyarázni a gazdinak mindent, ami ahhoz kell, hogy eliminációs diétába kezdhessen a kutya - minimum 1 óra.

Ebből a szempontból érthető, ha egy orvos inkább a tesztet javasolja, bár szerencsére sok olyan állatorvos is van, aki épp a fentiek okán nem preferálja a teszteket.

Őszintén szólva - és ezt Te is nyilván tapasztalhatod, ritka az az állatorvos, aki rendelkezne egy egészséges, az összetevőket megfelelő arányban tartalmazó, természetes étrend összeállításához szükséges tudással - nem is biztos, hogy feladatuk.
Épp ezért marad az a megoldás, hogy kiképzed magad a témában és magad kezded el kideríteni a tünetek okait.

Mikor keress másik állatorvost?

7 labrador gazdájaként, és több mint 20 éve tenyésztőként is állítom, nehéz jó állatorvost találni.

Több állatorvossal is dolgozunk: nem mennék ortopéd sebészhez szaporodásbiológiai kérdéssel és nem ultrahangoztatnék olyannal, aki nem csinálja ezt nap mint nap.

Állatorvoslásban is megvannak az egyes szakterületek specialistái.

Nagyon fontos, hogy legyen egy olyan állatorvosod, akiben bízol, mint egy “háziorvos”, akivel lehet konzultálni, hogyan, merre tovább, ha ő nem tud segíteni.

Ha egy orvos azt állítja, az allergiás kutya számára az egyetlen megoldás a hypoallergén táp, ha szinte lehülyéz, amikor elmondod neki, hogy szeretnél áttérni természetes étrendre (ami lehet barf étrend vagy akár főtt házi koszt), akkor keress más orvost, mert nincs igaza.
Kérdezd meg azt a több ezer gazdit, aki nyers (barf) étrendre tért át, vagy főz kedvencének, mi a tapasztalata ebben a témában, vagy ami még jobb: próbáld ki és formálj véleményt ez alapján.

A másik véglet:

amikor az állatorvos ránéz a kutyára és azt mondja, csirkeallergiás

Azért is van sokkal több csirkeallergiás kutya, mert sok kutyára ráfogják, hogy ha allergiás, biztos a csirkére.

Mára talán több száz olyan gazdink is van, akinek a kutyáját csirkeallergiásnak kiáltották ki, ennek ellenére ma minden gond nélkül eszi a csirkehusit és köszöni szépen jól van.

Valójában a tápban lévő, teljesen más összetételű fehérjére volt allergiás és nem magára a csirkére.

Hogy lehet ÁLPOZITÍV az allergiateszt eredménye?


Vegyük a legnagyobb mumust, a csirkét: ha a csirkefehérjéhez kötődő IgE ellenanyag szint a teszt eredménye szerint bizonyos mértéket meghalad, akkor az eredmény pozitív.

Attól függően, hogy mennyivel határérték felett, 1-5 keresztes allergiáról.

Azt, hogy az emésztőrendszerben az emésztés során az alkotórészeire bontott fehérje és a tesztben vizsgált fehérje pont azonos -e, soha nem lehet tudni.
Könnyen belátható, ha nem almát az almával hasonlítunk, az eredmény nem mérvadó.

Egy csirkés tápban található fehérjének és a nyers csirkehúsnak, vagy a főtt csirkehúsnak más és más a fehérje szerkezete. Ezért olyan gyakori az álpozitivitás, különösen ételallergiánál.

Summa summárum: ingujj fel >> eliminációs diéta!

Mi az eliminációs diéta?

Az eliminációs diéta során kizárunk a kutyus étrendjéből minden fehérjét, amellyel korábban találkozott és kiválasztunk 1 újat, amilyet még nem evett.

Az eliminációs diéta során elkezded kedvencedet - akinek ragadozó gyomra van - húsból készült menüvel táplálni a tápok helyett. (akár meg is főzheted, ha félsz a nyers étrendről).

Ezt megteheted úgy, hogy Te otthon összeállítasz neki megfelelő menüt, vagy kész, komplett barf menüt választasz.

Hypoallergén táp vagy eliminációs diéta?

Ez olyan, mintha azt kérdeznénk: gyors kaja, vagy rendes kaja - melyik egészségesebb?

Leggyakrabban a hypoallergén tápokkal történt hiábavaló kísérletezés után jut el a gazdi az eliminációs diétáig.

Allergiás kutyával térjünk át természetes étrendre és kész?

Bár ilyen egyszerű lenne, de nem mindig az. Az első lépés a természetes étrend, de a kulcs az egészségtudatos kutyás szemlélet.

AZ ALLERGIA AZ IMMUNRENDSZER BETEGSÉGE. A szervezet segélykiáltása.

Az állat minden porcikája - füle, farka, pocija, szőre, bőre lázad egy “betolakodó” ellen, ami gyakran egy étel, amire egészséges immunrendszerű kutya semmilyen tünetet nem mutat.

Van, hogy nem is ételallergia, hanem ételintolerancia van a háttérben, egyre gyakoribb a környezeti allergia is, nem beszélve a keresztallergiákról.

Nem hypoallergén tápra, nemcsak gyógyszerekre van szükség, hanem arra, hogy

A gazdája beleássa magát az ALLERGIA rejtelmeibe

Jobban megismerje a kutyája immunrendszerének működését

Hiba lenne kizárólag az étrendet okolni az allergiáért. Megkerülhetetlen része az allergia elleni küzdelemnek, de nem az egyetlen.

Sajnos nem véletlen, hogy egyre több kutyát érint és ma már 2. a kutyáinkat érintő leggyakoribb civilizációs betegségek listáján.

Minél többet tudsz róla, annál jobb eséllyel szabadulhat meg kedvenced a kínzó, kellemetlen tünetektől.

Épp ezért készítettem 2 ingyenes ebook-ot: egyet az allergiáról és egy másikat az eliminációs diétáról.

Ha még csak tájékozódsz, mert kedvenced feltehetően allergiás - a legjobb helyre tévedtél - itt nem vagy egyedül. Megértjük az ezzel járó szélmalomharc nehézségeit.

Akkor is jó, hogy végre itt vagy velünk, ha már régóta szenvedtek ezzel, de még mindig nem sikerült megszabadulni a tünetektől.

A Farkaskonyha küldetése, hogy segítsünk a civilizációs ártalmak elleni küzdelemben a tudatos, a természetre és egészségtudatosságra nyitott kutyásoknak.

Első lépésként a 2 tananyagon rágd át magad.

Átfogó képed lesz az allergiáról és arról, hogyan erősítheted kedvenced immunrendszerét.

Tanácsokat kapsz, megbeszéljük, mit tehetsz azért, hogy végre ne arról kelljen beszélgetni kutyás barátokkal, hogy nem tudsz aludni, mert szegény kutya folyton rágja magát és vakarózik.

Szeretném, ha hamarosan inkább azt újságolhatnád, hogy milyen szépen csillog a szőre - hiszen ép testben ép lélek - ép szőrben, bőrben egészséges kutya!

Ingujj fel, kezdjünk hozzá!

Töltsd le most az Allergiás Kutyádért készült ingyenes tudásanyagot, hogy a világ legjobb kutyája boldogabb legyen!

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha