allergia
barf
cica
elhízás, túlsúly
emésztés, bélflóra
fogkő, szájszag
házi koszt
idős kutya
immunrendszer, vitaminok
ízületvédelem
kölyökkutya
kutya
májvédelem
mancsrágás
szív és érrendszer
vedlés, szőrproblémák
vemhes, szoptató szuka
vese támogatás
Szűrés törlése

Allergia kutyáknál - miért olyan nehéz megszabadulni tőle?

Böszörményi Andrea kisállat dietetikus szakértő @
Allergia kutyáknál - miért olyan nehéz megszabadulni tőle?

Róvod a kilométereket erdőt, mezőt járva. Boldogan galoppozik melletted a kis tappancsosod, aki a legjobb kutya az egész világon. Sétáltok.  Mély levegő…. és imár érzed is az élet lüktetését. Magával ragad a sokszínű anyatermészet.

Ha nem felhőtlen a boldogságod miközben sétáltok, annak jobbára egy oka van: az allergia!
Főként ha környezeti allergiás, ami időszakosan belobbanhat.

Elkeserít, hogy amikor már azt hiszed, megtaláltad a gyógyírt és fellélegeznél - újra előjönnek a tünetek.

Nem érted, hogyan lehetséges, hogy a sokadik hypoallergén táp kipróbálása után sem találsz megfelelőt számára, mert a tünetek 1-2 hónap után mindig kiújulnak.
Tisztában vagy vele, hogy egy szteroid ideig-óráig segít, hiszen a tüneteket elnyomja, ugyanakkor azt is tudod, ez nem mehet így hosszabb távon.
Ha elolvasod a gyógyszerek mellékhatásait, rájössz, hogy mindenáron meg kell találnod a tünetek okait, hogy ne legyen szükség szteroidra.

Bár a pokolba kívánjuk az allergia minden tünetét, a vakarózást, a lábrágást, nyalogatást, a piros foltokat, az állandó szőrhullást - az sem reális, hogy mindentől elzárva éljen, ahogyan az sem, hogy egy kutya csak egoztikus húsokat, vagy hidrolizált fehérjéből készült hypoallergén tápokat ehessen valódi húsból készült eledel ek helyett.
Hát hová vezet ez? 

Hogy van az, hogy egy kutyus allergiás fűre, fára?!

Nélkülük nincs élet - egyre csak távolodni a természettől szélmalomharc. A természet maga az élet. Hogyan tápláld őt harmóniában az anyatermészettel? Na és mit tehetsz még az étrendváltáson túl, ha tudod, hogy az allergia nem emésztőrendszeri probléma, hanem az immunrendszer betegsége. A szervezet segélykiáltása. 

Hogyan hozd működésbe az immunrendszerét?

Ha még mindig a megfelelő kutyatápot keresed, jó eséllyel újra és újra csalódni fogsz. (Most épp hányadiknál tartasz?)
Említettem már, hogy az allergia nem emésztőrendszeri betegség, hanem valójában az immunrendszer problémája, Ez azt is jelenti, hogy az étrendváltás bár szükséges, de nem elég - meg kell erősítened az immunrendszerét is.

Az eliminációs diéta fontos, de önmagában nem csodaszer. A megfelelő étrend alapeleme az allergia elleni harcnak, de nem az egyetlen elem.

Egyszerre több fronton kell felvenned a küzdelmet.
Hadd edződjön az az immunrendszere! Koszos, sáros lesz? Nem baj! Már megint ás? Hadd ásson!

Ne óvd fűtől, fától, virágtól. Ha az immunrendszernek kevés dolga akad, ellustul.

Egy félálomban lévő immunrendszert könnyen legyőz egy gombás, élesztőgombás fertőzés, amitől a lábát rágja, vagy folyton vakarózik. Ez tulajdonképpen egy szövődménye az allergiának.

Szenvedélyesen kutatok, képzem magam ebben a nehezen megfogható témában, minden lehetséges szakmai továbbképzésre elmegyek. Legutóbb a Helsinki Állatorvosi Egyetemen volt szerencsém részt venni egy továbbképzésen, ahol számos kutatás van folyamatban allergiás megbetegedések kapcsán, amely mára a 2. leggyakoribbá vált kutya civilizációs betegség a kóros elhízás után.

Egyre több kutyust érint a környezeti allergia, az ételallergia és az ételintolerancia egyaránt.
Sokan költenek erőn felül allergiás kutyusuk gyógykezelésére, ennek ellenére sokszor hónapok után sem jutnak egyről a kettőre. Ennek nem kellene így lennie.

Csodaszer az allergiára nincsen

Bár a tudomány jelenlegi állása szerint az allergia nem gyógyítható, azért nincs minden veszve. Ha megérted az immunrendszer működését és a tünetek mögé nézel, Te magad is sokat tehetsz kedvenced tüneteinek enyhítéséért.

Készítettem egy 2 részes, ingyenes tudásanyagot, amelyben közérthető és kézzel fogható tanácsokkal segítelek. Ez a 2 EBOOK nem hypoallergén tápokról szól, hanem segít az allergiás megbetegedések jobb megértésében és abban, hogyan állíthatsz össze Te magad is természetes összevőkból, házilag is egészséges menüt. Lépésről lépésre útmutatót kapsz az eliminációs diéta összeállításához is.

Az állatorvosok nagy többsége egy allergiás kutyának szteroidot ad, hypoallergén tápot ajánl - és már futhatsz is haza - majd visszajössz, ha újra előjönnek a tünetei. 

A szteroid a tüneteket enyhíti, és gyakran - egy magát véresre vakaró kutya esetében sajnos szükség is lehet rá, de legyünk őszinték - a tünetek időszakos enyhítése még kevés a boldogsághoz. 
Meg kell találnod a tünetek okait, ha nem szeretnéd, hogy egész életében gyógyszereken éljen.
Egy lelkiismeretes állatorvos ezt el is mondja a gazdiknak, de ha te nem szeretnél újabb hpoallergén tápot, hanem saját kézbe vennéd a táplálását, arra már nincs ideje, kapacitása és gyakran dietetikai szaktudása sem, hogy elkalauzoljon az allergiás kutyák étrendi kérdéseinek útvesztőiben. Nem is lenne reális elvárás az állatorvosoddal szemben, a humán háziorvosunktól sem várjuk ezt el. 

Egy biztos: az allergia ellen küzdelem komoly türelemjáték. Semmi nem fog varázsütésre menni. A megfelelő étrend kikísárletezése nem megúszható.

Ingujj fel, kezdjünk hozzá!

Töltsd le most az Allergiás Kutyádért készült 2 részes ingyenes tudásanyagot, hogy a világ legjobb kutyája végre valahára tünetmentes lehessen!

Böszörményi Andrea
Kisállat Dietetikus
BARF Étrend Szakértő, Farkaskonyha